čtvrtek 22. listopadu 2007

NOVA s novinkami a novými kanály, Prima s úspěšnými pořady z minulosti... a nové televize

Rozdílné aktivity současných televizí a k tomu horečné přípravy nových televizních projektů jsou dnes příznakem vznikající soutěže o diváky (konečně!). Divák je postupně vystaven aktivním snahám o udržení té současné divácké přízně (rozšiřované o doplňky a budoucí bonusy) a proti tomu se o pozornost hlásí nová lákadla v podobě nových celoplošných i tématických kanálů a k tomu se nabízí i mnoho nových dalších možností - od tradičních kabelových projektů přes satelit k dosud méně využívanému, ale o to možná do budoucna zajímavějšímu vysílání - IPTV. Některé snahy vypadají a zřejmě i skutečně budou zajímavými službami, někdy je však možná kolem toho i na běžného diváka až příliš mnoho přehnaných superlativů.

Nejprve s velkou propagací odstartuje vysílání HDTV (včetně satelitu i IPTV, avšak spíše jako "ochutnávka" pro příslušně technicky vybavenou minoritu), k tomu střídavé změny obrazových formátů , a nyní i „mnohobarevná“ NOVA CINEMA v kabelu (jedná se..) a na satelitu. A navíc zcela nově i Galaxie SPORT (NOVA SPORT) v DVB-T - zatím jen v rámci dočasného experimentu. A to všechno od počátku a celkem proti zvyklostem v zahraničí - zadarmo (pro diváka, zatím)...

Je vidět, že digitální novela a její důsledky mj. i v možnosti vzniku konkurenčních mechanismů již přináší první výsledky nebo alespoň náznaky.

NOVA se rozhodla upoutat divácký zájem na své nové rozšířené programové značky a formáty již v samém počátku a využít good-will k připoutání diváků , s reálnou nadějí na budoucí digitální přízeň. Je pak ale otázkou, zda tyto mimořádně promované, avšak poněkud krátkodobé atrakce pro diváky , vyvolají skutečný a trvalý zájem nebo zda časté střídání a změny nenastoupí cestu „nenaplněných očekávání", když podobných bylo zejména kolem digitalizace v posledních měsících celkem dost (mj. s velkou pravděpodobností i kvůli současným televizím...).

Naproti tomu Prima žádné jiné plány než akutní úpravy programu vůbec neprezentuje. Novinky, které diváky čekají, jsou v některým případech novinkami pouze na tomto programu, jinak jsou známy z dřívějška - například pořad Milionář, který byl a zřejmě i na Primě bude oblíbený ( ale zkušenosti s opakováním původně úspěšného.. zatím příliš nevycházejí, resp. ne v původní míře). Z nových plánů zaznívají z úst kompetentních osob zpravidla vždy značně neurčitá vyjádření, tedy kromě úprav zpravodajství s mírným růstem zájmu. Ne všechna tvrzení o absenci nových formátových a nebo i programových plánů jsou ale zcela pravdivá, jako například slova o tom, že Prima nepřipravuje žádné nové kanály. Opak je podle více informací i veřejných zdrojů pravdou. Navíc je k dispozici již dnes i možnost (již započatá...), jak začít vysílat nově a to i mimo rámec kompenzačních licencí podle nového, ale ještě stále neschváleném zákona. Prima v každém případě nyní prioritně mění a dále inovuje tým a hledá cestu jak zastavit trvalejší pokles sledovanosti a dobře se připravit na další měsíce, a určitě i na konkurenci. Zcela jistě se chystají i další projekty pro diváky a věřme, že budou pochopeny i možnosti, které nabízí nová příležitost v podobě vysílání DVB-T, když jde navíc o projekt na kterém má skupina s podílem v Primě i další zájem...

Také se ukazuje i další přidaná hodnota digitalizace a tou je množství tvůrčích a dalších hereckých, moderátorských, hudebních adalších příležitostí v současných i budoucích televizních projektech. Vše navíc budou moci diváci pozorně a bez nějaké mimořádné osobní námahy sledovat a sami se rozhodnout, kdo díky nim bude v budoucnu úspěšný. A v tom je nejen problém , ale hlavně i kouzlo televize, zejména pak televize digitální.

Žádné komentáře: