sobota 3. listopadu 2007

Digitalizace, NOVA, novinky, novela....

Pravděpodobně především náhoda a termín 1.listopad spojily ve čtvrtek mnoho událostí kolem televizí a obzvlášť kolem TV NOVA. Kromě pro média v ČR významného závěrečného jednání Senátu o digitální novele bylo již dříve naplánováno zveřejnění výsledků hospodaření celé skupiny CME za 3.Q, které díky obchodování na české a americké burze má přísná pravidla (stanoveno na 14,00 hodin). Mimochodem velmi příznivé výsledky především díky hospodaření TV NOVA (HN: Nově se i díky dražší reklamě rekordně daří). Současně se právě na tento den (?) dohodla TV NOVA s Radiokomunikacemi (od října opět České radiokomunikace a.s.) na spuštění dlouho očekávaného (a odkládaného) vysílání TV NOVA v DVB-T z vysílače Buková Hora (TZ byla zveřejněna jen několik hodin před startem, dříve se takové věci oznamovaly třeba den i více předem).
Dopolední zcela většinový souhlas Senátu s návrhem digitální novely dosud žádná z komerčních televizí nějak výrazně ve svém zpravodajství nezaznamenala (alespoň jsem to nezaregistroval...). Dokonce ani TV NOVA, která jen několik hodin po schválení zákona a po několika měsících jednání o ceně zahájila digitální vysílání z Bukové Hory, dosud ve svém zpravodajství tento významný krok ani nezmínila (digitální vysílání je nově dostupné pro podstatně více lidí než nedávno masivně promované vysílání v HD). Dokonce ani v rámci svých zpráv na webu, navíc nyní personálně posílených... Přitom jde o opravdu významný krok, který se nyní dotkne více než 1,2 miliónů diváků (pozitivně). Je ale pravdou, že čtvrtek i další dny přinesly velmi mnoho zásadních vnitropolitických i jiných událostí a prostor v médiích je přeci jen s ohledem na pozornost a zájem diváků omezený. Oficiální reakce TV NOVA je jen v dílčí „konstatační“ formě v rámci TZ, TV Prima se zatím nevyjádřila vůbec nijak.

Hlavní ale je, že zákon po předpokládaném nezbytném souhlasu a podpisu prezidenta, by měl začít platit od ledna 2008 a nová pravidla vytvoří podmínky pro naplnění většiny z očekávání, nashromážděných za poslední měsíce. A současně vytvoří prostor pro řešení dalších neméně zajímavých a důležitých problémů kolem digitalizace.

Aktualizace 4.11.
http://www.digizone.cz/aktuality/nova-upozornila-na-bukovou-horu/

Žádné komentáře: