pátek 9. listopadu 2007

Digitální dividenda má dva scénáře dalšího vývoje, televizní branže již není favoritem.

Poslední dny jsou ve znamení mimořádného lobbingu na evropské orgány i zástupce jednotlivých států na mezinárodní Světové radiokomunikační konferenci (WRC 07), který se snaží změnit dosavadní preference evropských a dalších orgánů a podpořit využití spektrální dividendy pro služby mobilní komunikace. Jde nejen o to, jakých mechanismem a které subjekty či instituce budou rozhodovat o využití, ale i o případné zpoplatnění kmitočtů při jejich dalším komerčním využití.

Hlavními argumenty zástupců telekomunikačních firem nebo asociací a dalších lobbistických sdružení v posledních dnech jsou především celkové a dílčí přímé či nepřímé ekonomické přínosy každé z vybraných alternativ, přičemž většina aktuálně prezentovaných studií hovoří ve prospěch mobilních telekomunikačních služeb (většina z nich vznikla v režii nebo iniciativou zástupců telekomunikačních korporací...). V zásadě se jedná stále o 2 hlavní scénáře využití : televizní služby (HDTV, data broadcasting ad.) nebo mobilní bezdrátová komunikace (mobilní komunikace a multimédia, wireless internet ad.)

Potenciální ekonomický výnos z využití 1 MHz kmitočtového pásma podle řady studií představuje hodnotu asi 168 miliónů Euro proti 28 mil. Euro v případě využití dílčí jednotkové části pásma službami spojenými s vysíláním. Přímé příjmy operátorů z mobilních služeb využívajících uvolněnou část spektra by měla podle odhadů přinést cca 208 mld.€, v případě “televizních“ služeb jen 43 mld. €. U subdodávek je poměr podobný : 87 mld € a pro televizní variantu jen 30 mld. €. V nepřímých přínosech se počítá s 165 miliardami € pro mobilní operátory proti 95 mld. €. Mobilní operátoři pak „vyhrávají“ i v dalších srovnání, například v počtu pracovních příležitostí (3 : 1,9 mil.pracovních míst).

Hra miliard je nyní součástí velmi častých aktivit zástupců mobilních operátorů, naposledy například v tomto týdnu (7.11.) na oficiální prezentaci pro poslance Evropského parlamentu, na které se účastnila řada významných firem spolu s asociací GSM ( a včetně zástupců firem z ČR). Jedním z objektivních faktů je, že pro potřeby digitálního televizního vysílání by mělo dojít k významné kmitočtové úspoře. Současně šířeným televizním kanálům a službám, které využívají část pásma UHF (200MHz – 1GHz) v rozsahu cca 400 MHz by po ukončení analogu postačila maximálně necelá čtvrtina celkového disponibilního pásma. ¾ pásma jsou tedy to, o čem se nyní vášnivě diskutuje a o co se také lobuje. Část (cca 10-15%) bude bez ohledu na současný souboj s velkou pravděpodobností využita pro další vojenské a navigační účely. Současný mobilní průmysl dosud využívá prostor cca 70MHz z pásma pod 1GHz, v rámci celé Evropy tvoří tento průmysl téměř 3% celkového HDP.

Aktivita kolem rozhodujících osob a institucí se odehrává nejen na půdě jednotlivých členských států, ale prakticky na všech místech a při všech příležitostech v rámci EU včetně WRC v Ženevě . Finální rozhodnutí, které rozhodně nebude jednoduché a do kterého se promítá opravdu mnoho zájmů, bude samozřejmě podloženo a podpořeno ekonomickými zájmy, ale bude v něm přirozeně i prvek politický. I pro ČR bude rozhodnutí z mnoha důvodů důležité a v případě možnosti zpoplatnění dalšího využívání spektra bude dalším „problémem“ rozhodnout o využití takto získaných finančních prostředků v rámci ČR. Ale to je ještě poměrně daleko.

Žádné komentáře: