neděle 4. listopadu 2007

Digitální dividenda II – boj o kmitočty graduje

Počátkem listopadu, respektive konkrétně již v nadcházejícím týdnu, vypukne „kmitočtová olympiáda“ na Světové radiokomunikační konferenci WRC -07 v Ženevě naplno. Jde zejména o zařazení jednacích bodů konference, které se váží k rozhodnutí o tzv. kmitočtové digitální dividendě, tedy způsob využití uvolněné části kmitočtového spektra, které po ukončení analogového vysílání vznikne.

Současně vrcholí mimořádný lobbistický tlak ze strany některých operátorů a telekomunikačních firem na jednotlivé účastnické státy, respektive jejich zástupce na konferenci ve prospěch již předložených nebo plánovaných návrhů na nové využití spektra. Jde přitom o obor, který v blízké budoucnosti při komerčním využití představuje obrat v řádech desítek až stovek miliard euro. Evropská komise se problematikou zabývá již delší dobu,., ale představy se postupně mění. Původní preference využití budoucí kapacity pro služby spojené s vysíláním (DVB-H, HDTV mobilní služby atd.) se postupně i s ohledem na relativně zpomalený rozvoj broadbandu v Evropě mění alespoň z části ve prospěch různých možností bezdrátového připojení k internetu, které by mělo pomoci dokončit dostatečnou penetraci přístupu k internetu i v dosud technicky složitě obsloužitelných oblastech EU.

Definitivní stanovisko EK zatím není a navíc na konferenci vystupují všichni účastníci v podstatě samostatně. Podle některých zástupců nadnárodních mobilních operátorů je Evropa údajně dnes již jediná z hlavních hráčů, která odmítá ( nebo aktivně nepodporuje) větší prostor pro širokopásmové mobilní sítě. Některé návrhy v tomto směru již byly ze strany některých amerických či afrických zástupců předloženy a v případě Tichomořské části Asie již bylo podobné rozhodnutí učiněno, resp. dohodnuto. Jde také o to, že část spektra pro takové služby bude zřejmě i předmětem dražeb, tedy bude znamenat i možnost příjmu pro jednotlivé státy. USA na základě rozhodnutí regulačního orgánu FCC připravují první velkou dražbu cca 60 MHz spektra na jaře 2008 s předpokládaným výnosem okolo 25 miliard dolarů.

Na evropské státy a jejich zástupce na akci v Ženevě se zejména v psoledních dnech obrací s žádostí ve prospěch společných zájmů v oblasti sdružení operátorů, ke kterým patří mj. i společnosti Vodafone, Nokia, Telefonica, Ericsson, Orange a další.

Uvidíme, jaký bude další vývoj i když některé zkušenosti z evropského či domácího trhu ukazují, že některé plány a strategie se postupem zásadně mění, a nemusí to být jenom příklad dražeb některých licencí pro mobilní sítě, které se nakonec v praxi ukáží jako nepříliš vhodné a výhodné. Rozhodně je pozoruhodný i fakt nadčasovosti současného rozhodování, když ještě například proces digitalizace a přechodu od analogového vysílání není v řadě zemí zdaleka dokončen, respektive není v mnoha případech ani zahájen a určitě bude trvat několik let. Na druhé straně možnost značných finančních příjmů pro jednotlivé státy jistě nejsou zanedbatelné a mohly by být alespoň z části použity právě na urychlení přechodu na digitální technologie a rychlejší uvolnění spektra pro další komerční telekomunikační služby, ze kterých budou mít užitek právě obyvatelé těchto států.

Zakódované Video přenosy a časem i záznamy z WRC:http://www.itu.int/ibs/ITU-R/WRC07/

Žádné komentáře: