středa 21. listopadu 2007

Digitalizace: Satelit má šanci, ale....

Je jasné, že podle průzkumů i ve skutečnosti jsou lidé v ČR již v naprosté většině seznámeni a smířeni se skutečností, že dojde v nejbližších měsících (až letech) k ukončení dosavadního způsobu příjmu televizních programů. Stejně tak je zřejmé, že je to pro diváky období, kdy se budou muset sami rozhodnout pro některou z alternativ, které dnešní v televizní branži doba nabízí. V této době je i díky médiím, včetně internetu, k dispozici značné množství informací a zdrojů, někdy možná až příliš mnoho, což vede k určité nepřehlednosti a složitější orientaci.

Také nabídky různých možností televizního příjmu a dalších služeb nejsou ještě zcela kompletní a úplné, a to z mnoha důvodů - v případě terestrického vysílání jsou důvody známé, u ostatních se v současnosti nabídka upravuje a připravuje v „lepších baleních“ a díky oživené soutěži zřejmě i v lepších cenových relacích. Pokud zjednodušíme situaci na fakt, že většina služeb je nějakým způsobem „placena“, kromě projektu DVB-T v dosud známé první fázi ( a kromě počátečních vstupních pořizovacích nákladů), ani zde rozhodování a případné přeskupení proporcí na českém diváckém fóru nebude jednoduché. V poslední době se velmi hovoří o velké příležitosti pro dosud množstevně stabilizovaný zájem o satelitní platformy. Řada subjektů se na tomto poli všemi způsoby ( a to i mediálně...) připravuje na možné nové příležitosti ( a to na všech stupních řetězce pro satelitní přenos). Současný stav ale zatím není pro diváky příliš přehledný, jak jsem mohl zjistit po řadě reakcí nebo i při diskuzi se studenty na Univerzitě. Dosavadní nabídky v satelitní verzi TV jsou velmi rozdílné, a to co do ceny i co do obsahu a to i s faktem poměrně častých změn, spojených například s výměnami karet nebo samozřejmě i se změnami programů nebo pozic. Domnívám se, že i zde je značný prostor pro celkové zjednodušení a vytvoření pro diváky ještě více komfortní nabídky. Do toho je samozřejmě nutné zapojit všechny hráče na trhu, včetně televizí, tedy zejména těch o které mají diváci zájem. Spoléhat se zjednodušeně na nějakou dnes některými tolik kritizovanou formu „must carry“, nyní v nějaké satelitní podobě rozhodně stačit nebude.

Jak je možné pozorovat v řadě domácností, kde již je třeba k dispozici možnost seldování digitálních programů, není současné rozhodnutí pro některou z forem příjmu definitivní, a to i vzhledem k faktu, že v řadě domácností je více TV přijímačů. Řada lidí si ponechává alespoň na přechodnou dobu více možností a alternativ a při zkoušení všech výhod a nevýhod v podstatě čeká na „vítěze“ ze všech současných nabídek.

Žádné komentáře: