neděle 9. března 2014

Evropská „Dohoda 50 %“ pro konec rozhlasového analogu


Na únorovém setkání Digital Radio Summit  2014 se diskutovalo o budoucnosti rozhlasového vysílání v digitální éře. Na konferenci se s optimismem projednávala budoucnost digitálního rádia v Evropě – především strategie přepnutí na digitální  vysílání, nezbytnost mezinárodní spolupráce, zavedení digitálních rádií  v automobilech a pozitivní prolomení smartphonového trhu pro rozhlas.



Jedním z hlavních výstupů je shoda účastníku z řad členů EBU  a  dohodě o 50% počtu digitálních posluchačů jako limitní hodnotě pro finální dokončení digitalizace s vypnutím rozhlasového analogu. Norsko, Dánsko a Velká Británie se shodly na tom, že teprve až když 50%

poslechu rádia bude digitální, přistoupí se k plné digitalizaci. Norsko již plánuje digitalizaci na rok 2017, Dánsko na rok 2019. Práh 50% platí pro všechny země, které v dohledné době chtějí vypnout FM vysílání.



K perspektivám rozhlasového vysílání se ne všichni dívají a vyjadřují optimisticky. Zejména mezi zástupci komerčního sektoru panují obavy z digitální budoucnosti. Například šéf polského vysílatele RMF Group (Bauer Media) označil digitální rádio za „velkolepý propadák“, „auto s dřevěnými koly“ a „pacienta ve vegetativním stavu, kterého při životě udržuje administrativa a peníze veřejnosti“. Zmínil i vysoké částky, které podle něj polské veřejnoprávní rádio do digitalizace neefektivně investovalo.



Šéf projektu RadioDNS Nick Piggott naopak v rámci setkání oznámil strategický průlom, kdyže Samsung nyní do chytrých telefonů integrují hybridní RadioDNS jako standard. Hybridní projekt je promován a podporován ze strany EBU.

Žádné komentáře: