čtvrtek 18. listopadu 2010

Slovensko může dát peníze na digitalizaci operátorům, televizím i divákům, mechanismus zatím nebyl zveřejněn

Včera Evropská komise schválila u druhou část státních dotací k přechodu na digitální vysílání na Slovensku - komise schválila podporu ve výši sedm milionů eur, která je určena na souběžné analogové a digitální vysílání. Stát může provozovatelům vysílání a sítí během trvání souběžného vysílání proplatit polovinu nákladů spojených s přenosem analogového signálu a nákupem nebo pronájmem dočasných mobilních analogových vysílačů. V podstatě se to týká 4 celoplošných stanic, podle dříve zveřejněných údajů ze smlouvy mezi STV s Towercomem bude provoz celého veřejnoprávního multiplexu stát 13 milionů eur ročně.

Již dříve EK odsouhlasila podporu vybraných skupinám obyvatelstva na pořízení zařízení pro příjem digitální TV (do výše 20 Euro, zřejmě ale nepůjde o původně plánovanou formu kupónů). V obou případech zatím není jasný přesný mechanismus poskytnutí finančních prostředků ( v případě TV a operátorů podle dostupných info na základě výběrových řízení), jejichž objem byl postupně redukován.

Zpráva ČTK: "Brusel 17. listopadu (zpravodaj ČTK) - Slovensko může dát sedm milionů eur (asi 175 mil. Kč) na podporu souběžného analogového a digitální televizního vysílání při postupné digitalizaci. Program podpory dnes schválila Evropská komise. Komise soudí, že vše je v souladu s unijními pravidly hospodářské soutěže. "Pozitivně hodnotím slovenské orgány za podporu paralelního analogového vysílání bez nepřípustného narušení hospodářské soutěže. Toto představuje další krok na cestě k digitalizaci televizního vysílání v Evropě," podotkl eurokomisař Joaquín Almunia. Podle slovenského programu mohou mít provozovatelé splňující určitá přesná pravidla nárok na padesátiprocentní příspěvek na náklady související s přenosem analogového vysílání a nákupem vysílačů během přechodného období...."

Další info například zde.

Žádné komentáře: