pátek 5. listopadu 2010

Digitální dividenda v Evropě

V ČR se, podobně jako v ostatních evropských zemích, řeší problematika využití uvolněných kmitočtů po skončení analogového televizního vysílání. Evropská komise se snaží dosáhnout pokud možno co nejvíce koordinovaného postupu, i když jednotlivé státy mají samozřejmě různé výchozí podmínky. Využití uvolněných kmitočtů ve většině zemí už je nebo bude využito pro mobilní broadband. S postupným urychlením digitalizace i v zemích, kde se ještě nedávno termíny vypnutí odkládaly na rok 2015 nebo i dále, se blíží reálné řešení – ve většině zemí se postupuje formou aukcí.
I proto ostatní země čerpají z již získaných zkušeností, zejména z Německa. Podobně navrhuje postup i ČTÚ, nyní se již díky dohledávání „kmitočtových rezerv“ začíná hovořit i o tzv. Digitální dividendě II.

V současnosti skončilo meziresortní připomínkové řízení k návrhu dokumentu „Postup Českého telekomunikačního úřadu při správě vybraných částí rádiového spektra, který je zaměřen zejména na podporu poskytování služeb vysokorychlostního přístupu v období do roku 2012“, předložený ČTÚ. Po vypořádání připomínek bude dokument předložen vládě.
http://www.ctu.cz/pusobnost-ctu/digitalni-dividenda.html


Pro zájemce o aktuální stav a strategie doporučuji například prezentace z říjnového workshopu EBU k DD ( v pdf):
za EBU
Německo
UK
Švédsko
Španělsko
Nizozemsko

Chorvatsko
– zajímavá je i pro nás dosud méně známá informace o tamní digitalizaci (mimochodem uplatňují podobné principy pro ASO v příslušných regionech – infokampaň, stejné pokrytí digitálu jako v analogu a souběh, jen bez časových lhůt)


Voucher v Chorvatsku na 10Euro , technologicky neutrální... + plakát a logo z kampaně k digitalizaci
P.S. Chorvatská digi strategie z roku 2008 (pdf)

Žádné komentáře: