úterý 30. listopadu 2010

Evropská komise proti bonusovým digitálním TV licencím

Evropská komise zahájila řízení proti Francii kvůli udělení bonusových televizních licencí jako náhradu za ukončení terestrického analogového TV vysílání. Francouzská legislativa k přechodu na digitální vysílání z roku 2007, známá jako Télévision du Futur (televize budoucnosti), zajistila třem komerčním vysílatelům bonusové licence kvůli ukončení analogového vysílání v roce 2011 – TV stanice TF1, Canal +, a M6). To nyní zkoumá Evropská komise jako možnou „nedovolenou státní podporu“. Podle Bruselských úředníků ze sekce hospodářské soutěže tato zákonná úprava nerespektuje zásady transparentnosti a nediskriminace při přidělování licencí.

Iniciativa vzešla mj. ze strany nových provozovatelů nových digitálních TV kanálů (NRJ, BFM, Bolloré, AB a Lagardère), kteří argumentují i tím, že platnost dosavadních analogových licencí měla skončit buď začátkem roku 2012 nebo jako v případě Canal Plus již na konci roku letošního, tedy poměrně daleko před koncem analogu samotného.

Komise řešila podobný problém již v roce 2005 v Itálii, kde po výzvě následovalo další řízení v roce 2007 (výhrady byly zejména k upřednostnění dosavadních televizí z analogové éry). V roce 2008 pak Itálie přijala nový zákon, který vytvořil relativně větší prostor i pro další konkurenční kanály.

Další postup – Francie má 2 měsíce na odpověď. V případě, že EK nebude s vysvětlením spokojena, může následovat předání případu k Evropskému soudnímu dvoru k „dořešení“.

Zdroj: EK + La Tribune

Žádné komentáře: