středa 10. listopadu 2010

Rozhlasové licence se automaticky prodlouží, po Česku i v Nizozemsku

V řadě dalších zemí řeší problematiku rozhlasového trhu a jeho relativně pomalou a komplikovanou „digitalizaci“. Digitální rozhlas se zatím sice příliš neprosadil, ale i přes rozpačité začátky je i tak jednou z budoucností i rozhlasového vysílání. Naposledy asi před 14 dny po delších diskuzích došli experti EBU k rámcové dohodě na dalším postupu a sjednocení společné strategie.

Do doby sestavení plánu přechodu dochází postupně k doběhu licencí,které v případě ČR byly již před časem za stanovených podmínek všem broadcasterům prodlouženy. Podobný plán představil nyní i nový nizozemský ministr, když předchozí vláda se stejným záměrem již s ohledem na konec mandátu tento projekt nestačila legislativně dokončit.

Nizozemský ministr Maxime Verhagen, do jehož portfolia patří i média, oznámil, že hodlá rozšířit stávající licence FM rozhlasových stanic a to až do roku 2017. Nyní začala jednání s dotčenými orgány a zejména s politickými stranami. Aktuální licence pro všechny komerční stanice skončí v roce 2011. Jedním z důvodů nového timingu je plán rozhlasové digitalizace, podle které by již do roku 2015 mělo mít 80% obyvatel možnost přijímat digitální rádio (T-DAB).

Prodloužení licencí by mělo být podle aktuálního plánu zpoplatněno.
Konečné rozhodnutí o prodloužení licencí by mělo nastat nejpozději v polovině ledna 2011.

Žádné komentáře: