pátek 26. listopadu 2010

Duální systém vysílání v digitální době - systém pod tlakem

Evropský parlament včera přijal rozsáhlé usnesení ke stavu a budoucnosti duálního systému vysílání v Evropě v digitální éře. EP varuje před možnými riziky, způsobené především politickými a ekonomickými tlaky na veřejnoprávní média v posledních měsících. K tomu přijala usnesení, obsahující okolo 37 výzev a doporučení...

Podkladem pro jednání EP byla zpráva poslance Ivo Beleta a jednání “kulturního výboru“ (do rozpravy se zapojila například i europoslankyně Z.Roithová.

EP ve zdůvodnění konstatuje mj. i fakt, že „ bohužel má evropská sféra vysílání daleko k ideálu vyváženého duálního systému vybudovaného na dvou stejně silných pilířích…“

EP také připomíná, že v současném mediálním prostředí hrají stále důležitější roli noví velcí hráči, jako jsou poskytovatelé telekomunikačních či internetových služeb a vyhledávače. (stejně jako mnoho z nás již dříve, tedy , že telekomunikace již dávno vládnou médiím, více než mediální obsah všemu ostatnímu..)

Evropský parlament pak mj. také zdůrazňuje nutnost modernizovat stávající systém autorských práv,který by měl usnadnit využívání archívů včetně možnosti používání tzv. kolektivních licencí (to požaduje zejména asociace EBU).

„…Média veřejné služby a duální systém v bodu, odkud není návratu…Bohužel má evropská sféra vysílání daleko k ideálu vyváženého duálního systému vybudovaného na dvou stejně silných pilířích.

V kontextu transformačního působení digitálních médií jsou veřejnoprávní vysílací organizace v některých členských státech konfrontovány se zásadními problémy, které ohrožují jejich existenci jak po stránce finanční, tak po stránce politické. „Ve většině monitorovaných zemí trpí veřejnoprávní vysílací organizace narůstající politizací a s ní spojenými tlaky, čelí chybným modelům financování a upadajícímu renomé [...]“.


Paralelně s tímto vývojem rozpoutalo úzké propojení několika soukromých vysílacích organizací s vlivnými ekonomickými konglomeráty nebo jejich financování z nejasných zdrojů diskusi o jejich důvěryhodnosti.


Podle Protokolu č. 29 Smlouvy o Evropské unii je financování VVO záležitostí vnitrostátních orgánů. Ocitli jsme se však na významné křižovatce. V některých členských státech jsou veřejnoprávní média a v důsledku toho i duální systém na pokraji své existence. Audiovizuální politika EU se nemůže omezovat na intervenci v případech nadměrného financování. Pokud bereme svůj závazek k udržení duálního systému vážně, musíme také vzít v potaz nedostatečné financování a redakční i správní nezávislost VVO…“.


Žádné komentáře: