pátek 5. listopadu 2010

Nová tzv. „mediální ústava“ v Maďarsku

V úterý schválil maďarský parlament, který výrazně změnil své složení po nedávných volbách, mediální zákon, který značně mění podmínky pro činnost médií a práci novinářů.

Nová norma mj. stanoví novinářům povinnost odhalit totožnost svého zdroje v případě , kdy půjde „o národní a veřejnou bezpečnost“. Povinnost „odhalení“ platí i pro případy, ve kterých dojde k odhalení státního tajemství nebo pokud byly informace získány ilegálně – to je jedna z velmi diskutovaných věcí, složitá na dokazování.I nadále platí podobná, někdy formálně zneužitelná možnost utajení zdroje v případě „veřejného zájmu“. Od jiných zemí se ale liší specifikace tohoto občas (i u nás) subjektivně vykládaného termínu

V úterý přijatá poslední část celého „mediální balíčku“ také přinesla změny pro internetová média. Nově se ukládá všem médiím (včetně internetových) povinná administrativní registrace a tím i možnost regulace jejich obsahu. Nové předpisy obsahují i mediálně atraktivní drobnosti, kterých si všímají tamní média, jako je například i ustanovení k omezení publikace textů napadající církev. Nakonec ale neprošla původně navrhovaná povinnost registrace bloggerů.
Zákon vstoupí v platnost 1. ledna 2011.

Žádné komentáře: