úterý 9. listopadu 2010

EU provedla celoevropský „hackerský“ test, výsledky neznámé

Evropští odborníci na kybernetickou bezpečnost otestovali minulý týden (4.11.2010) reakce v první cvičné simulaci celoevropského počítačového útoku v historii. Odborníci se během akce „Kybernetická Evropa 2010“ učili reagovat na simulované pokusy hackerů o paralyzaci nejdůležitějších on-line služeb v několika členských státech EU.

Výsledky zatím nejsou do detailu známé, předpokládá se "úspěšné" - zítra 10.11. bude k tomu v Berlíně speciální tiskovka.

Nácvik probíhal za stavu, kdy se postupně ztrácelo nebo omezovalo i-netové spojení a hledala se při tom cesta jak zabránit zhroucení IT sítí.Akci uskutečnili všechny členské státy EU za asistence Evropské agentury pro bezpečnost sítí a informací (ENISA) a s pomocí Společného výzkumného střediska (JRC).

Součástí nácviku byla pak tedy i dočasná nedostupnost některých služeb pro občany – tam, kde nedošlo k přesměrování postižených spojení.

Komise jako součást projektu již s předstihem připravila i speciální Směrnici, resp. její návrh, na jejímž základě by mohli být pachatelé kybernetických útoků a ti, kteří vyvíjejí související a škodlivý software, stíháni a vystaveni přísnějším trestním sankcím. Členské státy by rovněž měly povinnost rychle reagovat na naléhavé žádosti o pomoc v případě kybernetických útoků.

Žádné komentáře: