pondělí 1. listopadu 2010

Rozhlasová skupina EBU schválila další společný postup v rozhlasové digitalizaci

Na přelomu října a listopadu se uskutečnila „přelomová“ schůzka zástupců veřejnoprávních médií a dalších odborníků k problematice řešení stagnujícího postupu rozhlasové digitalizace v Evropě. Zatím jsou k dispozici jen základní informace o průběhu akce a pro detaily nezbývá než počkat na připravovanou „domácí“ prezentaci zástupce ČRo coby přímého účastníka akce „Digital Radio Conference (DRC10)“ v Belfastu.

V oficiálním vyjádření pořadatele EBU se hovoří o dosažení shody na dalším postupu. Více než 150 delegátů ze 60 veřejnoprávních organizací schválilo nový „akční plán“ pro rok 2011 v rámci EBU New Radio Group (NRG). Na rozdíl od posledního setkání se nyní podařilo nalézt shodu, zejména v hledání obchodních modelů (na předchozích schůzkách se řešily (a nedořešily) převážně technické otázky). Akce se zúčastnili mj. i zástupci tří z hlavních technologických trendů – WorldDMB forum , DRM Consortium a Internet Media Device Alliance (IMDA).

Členové EBU Radio Group pak především odsouhlasili 3 hlavní priority na podporu rozhlasové digitalizace v následujícím roce:

1. Veřejnoprávní média budou pracovat společně s provozovateli komerčního rozhlasového vysílání na vývoji nového obsahu pro digitální platformy a zejména na marketingu digitálního rozhlasu.

2. Spolupráce s automobilovým sektorem - s cílem dosáhnout dohody a pokroku při instalaci přijímačů pro digitální rozhlas v autech

3. Podpora a rozvoj lobby v rámci evropských (dod. i národních struktur) na zajištění dostatečného „kmitočtového vybavení“ pro rozvoj digitálního rozhlasu.

Žádné komentáře: