čtvrtek 21. října 2010

Španělé budou digitalizovat „podruhé“

Půl roku po oficiálním a definitivním konci analogu a celého procesu přechodu na digitální televizní vysílání ve Španělsku se televize a operátoři spolu s diváky budou zřejmě muset připravit na „druhou vlnu“ digitalizace.

Plán přechodu byl po technické stránce nastaven tak, že v nadcházejícím období, nejpozději do roku 2015, budou muset operátoři přejít na jiné frekvence. Podobně jako v jiných státech, plánuje španělská vláda využití části původně „televizních“ kmitočtů (dosud ve Španělsku pro TV vysílání stále využívaných) pro mobilní broadband (pásmo 800 MHz s kanály 61-69). Komerční i veřejnoprávní televizní kanály tak budou muset po dobu tohoto „přechodu“ na finální kmitočty vysílat opět simultánně. Nyní se postupně zvedá vlna kritiky, napadající vládu z „improvizace“. Vláda uvažuje o finanční kompenzaci operátorům. Celá procedura by měla proběhnou ale mnohem dříve, zřejmě již v příštím roce.

Pro diváky to ve většině případů bude znamenat jen nutnost přeladit své přístroje, v některých lokalitách ale budou na straně diváků nutné i úpravy anténních systémů.

Ve Španělsku navíc pokračují některé právní spory a žaloby i po konci analogu, zejména kolem provozu menších regionálních a lokálních televizí a údajně nelegálního digitálního vysílání. Kromě některých již vydaných soudních rozhodnutí potvrzují „nelegální“ digitální stav i některé nové právní analýzy (například právní kancelář Díez & Romero ). V zásadě jde o potíže s licencemi malých televizí, kterých ještě před jarním koncem analogu fungovalo více než 1200. Řada z nich nemá licence v pořádku nebo je nenaplňuje anebo nedokázaly přejít v plném rozsahu na digitální formu vysílání z provozních nebo spíše finančních důvodů.

Žádné komentáře: