středa 13. října 2010

Projednává se návrh na proceduru využití uvolněných kmitočtů

S úspěšným postupem digitalizace v ČR a v souladu se záměry EK, prosazované na celoevropské úrovni, se přiblížila možnost využití uvolněných kmitočtů, pravděpodobně formou aukcí. To by kromě efektu pro koncové uživatele nových služeb mohlo přinést státu i nemalé finanční příjmy. V současnosti probíhají další práce v rámci etapy příprav celkové strategie Digitální Česko a aktuálně probíhá projednávání návrhů ČTÚ/MPO na upřesnění pravidel a podmínek dalšího využití kmitočtů, které bude následně schvalovat česká vláda. Součástí návrhů je samozřejmě i dostatečná ochrana kapacitního prostoru pro televizní vysílání.

Efekt úspěšného dokončení průběhu přechodu z analogového na zemské digitální televizní vysílání spočívá nejen ve vyšší kvalitě TV příjmu a možnosti širší nabídky televizních programů, ale i dalšími výhodami. Zásadním přínosem digitalizace vysílání místo dosavadní analogové technologie je úspora rádiového spektra (rádiových kmitočtů) potřebných k šíření televizního vysílání, tzv.Digitální dividenda. Celosvětovým trendem je uvolnit část pásma 470-862 MHz od televizního vysílání a umožnit tak vznik vysokorychlostních sítí mobilního charakteru.

Základní podmínkou pro dosažení takového cíle je jednotné vyčlenění pásma Digitální dividendy. Proto Evropská komise přijala dne 6. května 2010 rozhodnutí 2010/267/EU( v pdf a češtině...), kterým harmonizuje podmínky využívání kmitočtového pásma 790–862 MHz. Toto rozhodnutí jasně deklaruje, že služby poskytované v tomto kmitočtovém pásmu by měly být zaměřeny hlavně na přístup koncových uživatelů k širokopásmovým komunikacím, včetně obsahu vysílání.

Zatím ale není jasný pevný termín, který je vázán na poměrně rozdílný konec analogu v členských státech EU.

Aktuální materiál s návrhem postupu ČTÚ při správě vybraných částí rádiového spektra se zaměřením na podporu poskytování služeb vysokorychlostního přístupu je pokračováním dosavadních příprav. Tomuto finálnímu návrhu ČTÚ a MPO předcházela široká odborná diskuze a veřejné připomínkování od počátku letošního roku, včetně několika seminářů ČTÚ.

Žádné komentáře: