úterý 19. října 2010

Po televizi i rozhlas - vyhláška o pokrytí...

Po zpřesnění pravidel pro televizní vysílání a všech souvisejících předpisů, zejména s přechodem na digitální TV, se nyní aktualizují i další normy - nyní pro, stále ještě, analogové rozhlasové vysílání.

Návrh vyhlášky o způsobu stanovení pokrytí signálem zemského rozhlasového vysílání šířeného ve vybraných kmitočtových pásmech, předkládaný ČTÚ, je nyní v tzv. meziresortním připomínkovém řízení.

Po vypořádání případných podnětů bude materiál předán k finálnímu schválení. Dokument je k dipozici standardně od 15.10. 2010 v sekci "připravované legislativy", tzv. EKLEPu
(PID: KORN8A9D9AQZ )

VYHLÁŠKA ze dne …………. 2010,
o způsobu stanovení pokrytí signálem zemského rozhlasového vysílání šířeného ve vybraných kmitočtových pásmech


Dnem 1. července 2010 nabyl účinnosti zákon č. 153/2010 Sb., kterým se mění zákon č. 127/2005 Sb., o elektronických komunikacích a o změně některých souvisejících zákonů (zákon o elektronických komunikacích), ve znění pozdějších předpisů, a některé další zákony. Tímto zákonem byl změněn mimo jiné i § 113 odst. 7 tak, aby na jeho základě bylo možno vydat prováděcí právní předpis, kterým by byl upraven způsob stanovení území pokrytého signálem zemského analogového rozhlasového vysílání v kmitočtovém pásmu 87,5–108 MHz a zemského digitálního rozhlasového vysílání v kmitočtových pásmech 174–230 MHz a 1452–1479,5 MHz a metoda stanovení intenzity elektromagnetického pole a z tohoto odvozené pokrytí obyvatel signálem rozhlasového vysílání.

K provedení daného ustanovení bylo do § 150 odst. 5 zákona o elektronických komunikacích zapracováno zmocnění pro Český telekomunikační úřad k vydání prováděcího právního předpisu – vyhlášky, kterou se stanoví způsob stanovení pokrytí signálem zemského rozhlasového vysílání ve vybraných kmitočtových pásmech. K naplnění daných ustanovení zákona o elektronických komunikacích tímto Český telekomunikační úřad předkládá návrh příslušné vyhlášky.

Navrhovaná právní úprava by měla zajistit jednotná závazná kritéria nezbytná pro objektivní porovnání možnosti příjmu zemského rozhlasového vysílání obyvateli České republiky. Protože dosud nebyla žádným závazným právním předpisem stanovena jakákoliv kriteria pro posouzení stanoveného rozsahu pokrytí území a počtu obyvatel zemským analogovým nebo digitálním rozhlasovým vysíláním, bylo v návaznosti na přijetí obdobné vyhlášky upravující způsob stanovení pokrytí signálem zemského televizního vysílání (vyhláška č. 163/2008 Sb., o způsobu stanovení pokrytí signálem zemského televizního vysílání) přistoupeno ke zpracování obdobné vyhlášky i pro vysílání rozhlasové. Samotný postup je pak založen na predikčním modelovém výpočtu a provádění měření v terénu.

Žádné komentáře: