sobota 30. října 2010

Rumuni chystají digitální zvrat, zrychlí konec analogu o 2 roky?

Přestože ještě koncem letošního léta vydali Rumuni, resp. rumunská vláda upravený plán k přechodu na digitální televizní vysílání s koncem analogu až v roce 2015, nyní se již chystají na radikální aktualizaci. Alespoň tak o tom hovoří prakticky všechny zdroje z „rumunských vládních kruhů“.

Rumunské ministerstvo komunikací a informatiky (MCIS) připravuje aktualizaci vládní strategie s radikální úpravou termínů. Proti původně plánovanému ASO na rok 2015 je nyní prosazován jako termín konce analogové TV rok 2013. Tento krok je podmiňován udělením příslušných licencí. Dosavadní tendr byl mezitím již zrušen. Úpravu termínů podporuje od počátku i tamní regulátor ANCOM, když před časem došlo ke zjevnému nesouladu s některými státními orgány a ANCOMem. Kmitočtové spektrum pro televizní digitální vysílání je k dispozici.

Původní odložený termín 2015 byl doprovázen oficiální argumentací: „ ....že tato změna dá divákům více času na nákup přijímacího zařízení, zejména v době těžkých ekonomických potíží.. a současně zajistí přiměřenou dobu operátorům, výrobců a prodejcům zařízení přizpůsobit se nové technologii...“

Nový časový a strategický vládní plán by měl předložen asi do 2 měsíců. V tomto duchu se mění i vyjednávání v této oblasti se sousedními státy a příprava vzájemné koordinace.

Žádné komentáře: