středa 7. května 2008

Hodně krátká pamět kolem must carry aneb některé kabelovky chystají protesty formou demosntsrativního porušování zákona.

Alespoň z mediálních ohlasů se zdá, že včerejší zajímavá konference asociace ČAEK nebyla o ničem jiném než o "must carry" , a možná ještě spíše o mediálně nasměrovaných protestech proti zatím zatím převážně teoretickému příchodu 6 nových digitálních televizí do nabídek kabelových operátorů (přičemž licenci májí zatím jen 2, u některých dalších je pak start zatím hodně nejasný). V diskuzi k tématu nikomu z kritiků zatím přitom zatím vůbec nevadí dosavadní duopolní televizní provozovatelé nebo ČT, možná i proto, že je a bylo to z mnoha důvodů výhodné. K tématu MC bych se jinak asi již opakoval, jen mne zaráží krátká paměť některých z nás, která se váže na přípravu a schválení první digitální novely v letech 2005-2006, v rámci které bylo většinově must carry přijato ( občas zaponíají i někteří z tehdy kompetentních). Tedy ten model , který je specifický a který byl dočasným kompromisem (mimochodem i z velké části z podnětů některých dnešních kritiků), nově bylo MC rozšířeno až v roce 2007 pro všechny celoplošné TV na základě poslanecké iniciativy. Obráceně například "hrozilo", že regulátor "teoreticky" zařadí do MC mnohem více programů, samozřejmě komerčně nezajímavých. Mělo jít o omezení rizika expanze.

Podrobné ohlasy z akce kouskovaně v rámci včerejších on/line zpráv Českých médiích nebo v aktualitách na DIGIZONE.

P.S. asi by bylo dobré zveřejnit dokumenty, které k tématu na úrovni aparátu Evropské komise směrem k ČR existují, včetně těch aktuálních. Možná by pak bylo méně "zaručených" zpráv:-).

Žádné komentáře: