čtvrtek 6. března 2008

DVB-T2 je „na spadnutí“.

Jde o inovovaný technologický standard ze skupiny DVB Project, který se blíží k dokončení a možnosti praktického využití. Jde o systém, který bude podle členů přípravného týmu (cca 60 expertů a okolo 40 společností) možné využívat pro všechny způsobu příjmu digitální televize, včetně mobilního příjmu. Přináší mj. i navýšení datové kapacity cca o 30% spolu s větší ochranou přenosu. V rámci příprav, které probíhají intenzivně od loňského roku, se počítá s tím, že DVB-T2 bude kompatibilní s dosavadními systémy a nové přístroje budou umožňovat využívání dosavadních úrovní technologického standardu.

Podle vývoje příprav se standardizace předpokládá právě v těchto týdnech (březen 2008) a bude řešena na úrovni orgánu DVB Projectu (Steering Board). Jednou z možných budoucích výhod by mohla být i menší „spotřeba“ kmitočtů na robustnější síť , ale při využití dosavadních anténních systémů. V praxi plném komerčním provozu v tomto standardu se očekává využití kolem let 2009-2010 s využitím nových kompresí. Obecně podle spoluautorů, se kterými jsme měli možnost, se dají očekávat „dramaticky nové úvahy o dalším vývoji digitálního vysílání“....

Druhou generaci má nově i kabelový standard - DVB-C2, DVB-S2 již existuje. Tato generace standardů má řadu společných prvků.

Žádné komentáře: