středa 20. března 2013

Světové fórum pro politiku telekomunikací 2013 opět o „svobodě" internetu



Po mediálně  atraktivní a sledované akci z loňského prosince, kde se v Dubaji celosvětově řešila otázka „svobody internetu“ (Světová konference o mezinárodních telekomunikacích (World Conference on International Telecommunications - WCIT). K hlavním bodům patřila úprava a aktualizace  Mezinárodního telekomunikačního  řádu  (International Telecommunication Regulations - ITRs). 

Spory mezi skupinami zemí se vedly zejména kolem plánů na mezinárodní regulaci internetu. ČR (podobně jako většina „západních zemí“, Austrálie, USA a Kanady ad.) výsledný dokument neratifikovala.

Diskuze tím neskončily, naopak spory pokračují a to při práci Rady ITU  ale i v rámci příprav na další významnou mezinárodní událost  - Světové fórum pro politiku telekomunikací (World Telecommunication Policy Forum - WTPF). Toto fórum je významnou aktivitou ITU a je určeno nejen pro zástupce států, ale i průmyslu, regulátorů, sociálních partnerů a akademické sféry. Naposledy se toto fórum konalo v roce 2009. Letošní akce se uskuteční opět v Ženevě 14. - 16. května 2013.

Závěrem tohoto setkání nebude mezinárodní dohoda ale zpráva šéfa ITU, ale i tak lze očekávat pokračování sporů o formu a rozsah regulace přístupu i obsahu internetu.

Žádné komentáře: