pondělí 25. března 2013

Konec terestrického televizního vysílání v Německu se blíží....



V Německu pokračuje diskuze nad budoucností digitálního terestrického televizního vysílání, která, alespoň podle současných tendencí, není příliš nadějná. I přes fakt, že klasické pozemní televizní vysílání je důležitým prvkem ve světě elektronických médií v mnoha zemích světa, nikoliv však v Německu, kde má jen minimální podíl oproti ostatním přenosovým platformám. Klíčovým krokem pro další vývoj je ohlášený odchod hlavních komerčních mediálních domů z terestrické platformy. Komerční televize v Německu vůbec postupně rezignují na terestrické vysílání, i kvůli duplicitě nákladů a limitované cílové divácké skupině. Veřejnoprávní stanice ale tuto cestu využívají k distribuci v rámci spolkových zemí k přenosu v průměru okolo 12 televizních stanic. (Na rozdíl například od situace u nás i v dalších evropských zemích, kde se DBT stává prostorem pro masivní rozmach nových komerčních programů).

Na nedobré perspektivě má podle odborníků vliv i skepse nad zavedením DVT-2, které se i v Německu zastavilo na relativně malé testovací ploše. Zásadním vlivem je ale tlak na využití uvolněného kmitočtového spektra od zástupců ostatních a zejména nových platforem a možností přenosu video obsahu (WIFI, mobilní sítě, LTE, LTE-Advanced , smartpohy, tablety a další přenosná zařízení…). 

Sice zdaleka není o budoucnosti rozhodnuto, ale frekvence poplašných zpráv a proklamací na záchranu terestriky  potvrzují spíše negativní vývoj – viz například i zpráva Německého spolkového ministerstva hospodářství a technologie (BMWi) k frekvenčnímuplánování

Více například i zde ve studii EBU(pdf).


Žádné komentáře: