úterý 8. ledna 2013

O digitálním rozhlasovém vysílání v MaM

Rozhovor MaM s Filipem Rožánkem, analytikem strategického rozvoje Českého rozhlasu, o rozhlasové digitalizaci a její možné budoucnosti.V čem spočívá digitalizace rádií a proč je vůbec potřeba?


"....V čem spočívá digitalizace rádií a proč je vůbec potřeba?

Hlavní potenciál rozhlasového digitálního vysílání je v rozšíření nabídky pro běžného posluchače. Pro vysílatele v tom, že když srovnáte náklady na šíření analogového a digitálního vysílání, tak právě to digitální vychází levněji. Je to dáno tím, že s jedním digitálním vysílačem pokryjete větší území než se srovnatelným analogovým. Další výhoda rozhlasového digitálního vysílání je i ta, že digitální signál nabízí kvalitnější poslech např. při cestě autem. Klasický analogový signál totiž začne šumět, je slabý a zarušený, případně se autorádio dokonce přeladí na jiný kanál, digitální signál se ale drží a zůstává poměrně dlouho dobu čistý – jednoduše řečeno, buď je, nebo není. K výhodám digitálního vysílání při domácím poslechu bych ještě dodal, že jej lze pozastavit v případě, že si potřebujete například vyřídit telefon a ve vysílání běží informace, o které nechcete přijít, či se prostřednictvím něj dají nakupovat/stahovat písně, které právě hrají.

Jaké jsou naopak nevýhody digitálního vysílání?

Jeho hlavní nevýhodou je na rozdíl od digitální televize skutečnost, že zde neexistuje technická nutnost k tomu, aby se na něj přecházelo. U televizního vysílání totiž bylo nutné vypnout analogové vysílání, aby se mohlo přejít na to digitální. U rozhlasu to ale nutné není. Analogový a digitální rozhlas mohou fungovat souběžně vedle sebe, vzájemně se neruší.

A je zde nějaký rozdíl v rámci kvality zvuku? Pozná posluchač podle zvuku, že se šíří signál digitálně a ne analogicky?

Pro běžného posluchače výrazný rozdíl v kvalitě není. Na druhou stranu se ukazuje, že Češi jsou zvyklí za standard považovat, i když jim rádio šumí nebo v něm praská. Nicméně digitální signál je rozhodně čistší a srozumitelnější než ten analogový. Výhodou digitálního zvuku je i to, že může nést také nějaká doplňková data.

Jak lze tato doplňková data využít?

Například u dopravního zpravodajství. Prostřednictvím digitálního vysílání lze totiž poslat i grafické informace či různé upřesňující texty. Tzn., že když máte v autě navigaci a přijímáte digitální rozhlas, tak vám ta navigace na základě vysílaných dopravních informací dokáže přepočítat trasu...... "



Žádné komentáře: