neděle 20. ledna 2013

Německá terestrická televize bez komerčních televizí?

Zatímco u nás se komerční televize v posledních týdnech předhánějí v počtu nově spuštěných televizních programů v platformě DVB-T, v Německu hrozí jejich odchod  z terestriky.

Po nedávné kritice německé terestrické digitální TV  platformy a oznámení RTL  o možnosti  ukončení svého vysílání v DVB-T platformě se objevují další podobné scénáře. Licence RTL je sice platná až do 31. prosince 2014, ale vedení oznámilo záměr  i dřívějšího odchopdu, mj. i s argumentem, že progranmy jsou divákům většinově dostupné na jiných  platformách. V současné době, RTL v současnosti přes DVB-T  poskytuje 4 televizní programové služby v celé zemi (RTL, VOX, Super RTL a RTL II), jakož i další služby v Berlíně (n-tv). RTL dále poskytuje  i placené  služby na  platformě Viseo + ve Stuttgartu a Halle / Leipzig.

Podle RTL  vláda neposkytla dostatečné záruky na kapacity kmitočtového spektra pro DVB-T  po roce 2020. Tím je i ohoržen přechod na DVB-T2 spoilu se souvisejícími investicemi.


RTL zatím podobný krok neplánuje v sousedním Rakousku, kde se domnívá, že dlouhodobé plánování frekvencí a ekonomický model je více pozitivní.... 

Druhým rizikem je aktuální stanovisko mediální  skupiny ProSiebenSat.1 , kteréáí úpřipravuje ještě v lednu "zásadní stanovisko" k otázce vysílání v DVB-T. spekuluje se o opuštění DVB-T a rychlým  přechodem na DVB-T2.

O bezpečnou a plnohodnotnou perspektivu pro digitální terestrické vysílání usilují dlouhodobě io vřejnoprávní média v Evropě a jejich asociace EBU- naposledy na dalších jednání s evropskou komisařkou pro digitálnmí agendu Neelie Kroesovou...

Žádné komentáře: