čtvrtek 30. září 2010

Bič na změny financování veřejnoprávních médií ve Francii a Španělsku nakonec EK přeci jen našla

EK mění názor na systémové změny financování veřejnoprávních médií v případech Francie a Španělska. Evropská komise přes původní pozitivní názor dnes rozhodla nakonec zcela jinak a „požádala“ Francii a Španělsko, aby zrušily zvláštní 'telekomunikační poplatky' – jako podíly z obratu telekomunikačních operátorů , které zmíněné státy využívají na dofinancování veřejnoprávních médií současně s postupným koncem reklamy v jejich vysílání.

V obou případech Komise nyní nově považuje tyto "telekomunikační daně" jako systém v rozporu s pravidly EU o telekomunikacích ( v zásadě podle info z EK by poplatky hrazené operátory měly být využívány v resortu telekomunikací na systém regulace a na další podobné administrativní „účely“ - (zejména článek 12 telekomunikačního autorizační směrnice (2002/20/CE). Poplatyk by měly být rovněž „objektivní, transparentní a přiměřené…“)

Žádosti mají formálně podobu "odůvodněného stanoviska", v rámci řízení pro porušení práva EU. Francie a Španělsko mají nyní dva měsíce na podání vysvětlení EK a případně informovat o přijatých opatřeních k nápravě.
Pokud tak neučiní, může Evropská Komise předložit kauzy k dalšímu dořešení k Evropskému soudnímu dvoru.

P.S: Předchozí rozhodování Komise bylo v rámci pravidel hospodářské soutěže, kde EK v obou případech před několika týdny neměla námitek (20.7.2010)- protože podle EK nevedla k nepřiměřenému narušení hospodářské soutěže mezi veřejnými a soukromými subjekty televizního vysílání


http://duspiva.blogspot.com/2010/08/reklama-ve-verejnopravnich-televizich-v.html

Žádné komentáře: