čtvrtek 23. září 2010

ČT s digitalizací ve finále, další služby na startu - i HbbTV

Česká televize spustí od října poslední digitální vysílač velkého výkonu Jeseník - Praděd, digitální multiplex České televize tak bude pokrývat 99,6 procenta obyvatel ČR. Celkové náklady digitalizace dosáhly zhruba jedné miliardy korun. Analogové vysílání musí ČT podle vládního nařízení ukončit do června 2012. "Program digitalizace skončí v roce 2011, akutní fáze přechodu na zemské digitální vysílání končí v těchto dnech spuštěním vysílače Praděd... řekl Pavel Hanuš"

Kromě dosažení významného digitálního milníku dnes na TK zazněly i některé další novinky, včetně přípravy aplikací pro využití nového hybridního systému HbbTV (digitál + broadband) , který je silně podporován a rozvíjen na úrovni EBU (viz dřívější články).

Prezentace z dnešní tiskovky je zde.(pdf)

+ aktuální CHAT čt24

"Nová média jsou ratolestí, kterou porodila digitalizace. ČT musí mít adekvátní weby, které budou korespondovat s programy, a bude z nich snadné vytvořit aplikace pro hybridní vysílání tzv. HbbTV. Nová média také znamenají připravit ČT pro uživatele mobilních platforem, na nichž se pohybují především mladí lidé. Klasický televizní program je tedy nutné "zmobilnit". ČT také musí svoji existenci dobře komunikovat a prezentovat nejen na webu a v marketingu, ale také na sociálních sítích, což není a nebude pouze Facebook. K tomu je nutné dobře navrhnout strategii a také proškolit zaměstnance ČT, aby chápali, k čemu je důležité pro ČT sociální médium a jak jí může pomoct přežít v multimediálním světě sociálních sítí příštích dekád," nastínil hlavní úkoly Fridrich ..."

Přečtěte si celý on-line rozhovor s Milanem Fridrichem.

P.S." Diskuze přes Facebook kultivují dialog
Milan Fridrich se nevyhnul ani tématu diskuzí, které na portálu ČT24 probíhají výhradně přes rozhraní Facebooku. "Chceme debatu a chceme názory na webu ČT a portálu ČT24. Nechť jsou ale tak otevřené a jasné jako v pořadu Hyde Park. Tam také lidé mluví za sebe a posílají vzkazy přes sociální sítě a nebojí se," napsal Fririch. Je podle něj třeba internet kultivovat, neboť původní diskuze se často zvrhávaly pouze ve snůšku anonymních nadávek.....

Žádné komentáře: