úterý 28. září 2010

„Více nezávislosti a více peněz veřejnoprávním médiím“

Evropský parlament dnes jednal o veřejnoprávním vysílání v digitální éře a o budoucnosti duálního systému.

„Více nezávislosti a více peněz veřejnoprávním médiím“ – tak by se dalo velmi zjednodušeně označit dnešní jednání Kulturního výboru Evropského parlamentu a návrh usnesení. Aktuální návrhy poslanců navazují na původní květnovou iniciativu a zatím jsou k dispozici v podobě návrhu usnesení a k tomu navrhovaných dalších změn od členů výboru.

V principu jde v zásadě o podporu existence a obsahu vysílání veřejné služby a s tím spojené jejich nezávislosti , současně se zajištěním finanční podpory v rámci legislativních systémů. Výbor také požaduje mj. i kontrolu naplňování této služby a garancí pro jejich fungování nejen EP , ale i dalšími odbornými institucemi – například Evropskou audiovizuální observatoří a dalšími institucemi.

"Veřejnoprávního vysílání v některých členských státech čelí velkým problémům ohrožena jejich politická nezávislost, jejich životaschopnost, a dokonce i jejich finanční základ," konstatuje evropský Výboru pro kulturu.

Jako jednu z dalších možností podpory digitalizace na bázi technologické neutrality zmiňují europoslanci také možnost využívat finanční nástroje EIB (Evropské investiční banky) , včetně možnosti financování obnovy a rozvoje technické infrastruktury.

Návrh zprávy byl dnes přijat ve výboru 19 hlasy proti 5, 1 člen se zdržel hlasování.
Zpravodajem je Ivo Belet (EPP, BE)

Žádné komentáře: