čtvrtek 23. září 2010

Některé komerční televize nechtějí platit televizní daně

Podle dnešních zpráv zahraničních médií 4 menší francouzské televize (BFM TV, Direct 8, NRJ 12 a Direct Star ), vysílající terestricky v DVB-T, požádaly státní orgány o výjimku a odpuštění tzv. „francouzské televizní daně“.

Nová daň, týkající se všech komerčních televizí, je nyní zdrojem příjmu pro francouzská veřejnoprávní média jako kompenzace za postupnou redukci objemu vysílané reklamy. Aktuálně se jedná o možných úpravách tohoto principu a případných výjimkách. Jde o menší komerční televizní společnosti, které svými příjmy nepřesáhnou 5% z celkových reklamních příjmů. Podle vyjádření francouzského ministerstva kultury by pro některá francouzská média pak totiž takováto daň byla „kontraproduktivní“ a omezila by provozovatele v investicích do tvorby.

Také u nás se s nadcházejícím koncem digitalizačního procesu ( a tím i reklamy na ČT a využití získaných prostředků ve prospěch filmařů, digitalizace ad.), a podobně jako v minulosti, blíží rozsáhlá bitva o reklamu na veřejnoprávních médií - a nejen v probíhajícím tendru na její prodej… Nedávný návrh na změnu financování ČT a ČRo s výsledkem voleb nezískal prioritu. Hned zítra je pak na pořadu jednání PSP zařazen i senátní návrh na další fáze vysílání reklamy na ČT ...

Žádné komentáře: