čtvrtek 5. srpna 2010

Reklama ve veřejnoprávních televizích v Evropě postupně končí, přicházejí daně.

EK schválila financování médií veřejné služby i ze státního rozpočtu, souhlas získala Francie i Španělsko.

Evropská komise schválila inovovaný mechanismus financování francouzské veřejnoprávní televize France Télévisions (FT), který je podle EK v souladu s pravidly Evropské unie pro státní podporu. Na základě tohoto mechanismu obdrží France Télévisions podíl z příjmů z poplatků (viz již dříve Komisí schválený zákon z 2005) a současně i dotace ze státního rozpočtu. Tento princip byl schválen výměnou za postupnou redukci reklamy na veřejnoprávních obrazovkách až do úplného zrušení reklamy na konci roku 2011(zákon ze dne 5. března 2009 o audiovizuální komunikaci a nových veřejnoprávních službách..). Již dnes je vysílání reklamy omezeno.

Po podrobném šetření dospěla Komise k závěru, že opatření je v souladu s pravidly pro státní podporu pro veřejné vysílání. V komentáři k rozhodnutí EK sdělil viceprezident pro hospodářskou soutěž Joaquín Almunia mj., že: "Státní náhrada nákladů na veřejnou službou je dovolena za předpokladu pevného definování veřejné služby a při zachování spravedlivé hospodářské soutěže mezi veřejným a soukromým sektorem…“ Pravdou je, že nějaký čas trvala i „domácí“ diskuze o tom, jak FT nahradit finanční příjem z vysílání reklamy, který představoval 25% až 30% z ročního příjmu France Télévisions před „reformou“.

Zákon poskytuje finanční náhradu za odstranění reklamy, která představovala 25% až 30% z ročního příjmu France Télévisions před reformou. France Télévisions je největší francouzská audiovizuální skupina a zahrnuje kanály: France 2, France 3, Francie 4, Francie 5, Francie Ô a Radio France Outremer.

Komise rovněž přijala podobné rozhodnutí o Španělsku. EK zahájila formální vyšetřovací řízení podle pravidel státní podpory EU v případě španělské RTVE v prosinci 2009. Španělsko zruší reklamu a další obchodní aktivity veřejnoprávní RTVE a tento zdroj příjmů nahrazuje daněmi od nových televizních a telekomunikačních operátorů. Komise měla pochybnosti o slučitelnosti nových daní s právem EU, zejména pravidla týkající se sítí elektronických komunikací a služeb.

Daně jsou nově zdrojem příjmu pro RTVE :
- daň pro provozovatele vysílání za nekódované komerční TV vysílání (3%) a pay-TV vysílání (1,5%)
- 0,9% daň z tržeb provozovatelů sítí elektronických komunikací,
- 80%podíl z již existujících poplatků za využívání rádiového spektra, a to až do maximální výše € 330 milionů EUR.

Žádné komentáře: