čtvrtek 12. srpna 2010

Maďarská mediální rada odmítla „přátelské“ řešení sporu kolem odebrání kmitočtů úspěšným rádiím a přidělení jiným..

Maďarská mediální rada ORTT nedávno poměrně kontroverzně rozhodla o ukončení vysílání dosud mimořádně úspěšných a oblíbených maďarských komerčních rozhlasových stanic Danubius a Slager (které mají zahraniční vlastníky). Nedávné soudní rozhodnutí o zastavení tohoto licenčního řízení ORTT o udělení kmitočtů pro rozhlasové vysílání (pro projekty rádií Advenio a FM1) potvrdil nyní i odvolací soud, přesto tamní mediální rada zatím nehodlá věc napravit a čeká s dovoláním k Nejvyššímu soudu na obrat v celé kauze.

Mezitím hrozí mj. i mezinárodní arbitrážní žaloby ze strany zahraničních vlastníků rozhlasových stanic, které rozhodnutím rady „přišli o možnost vysílat dosud mimořádně úspěšné komerční stanice, museli propustit zaměstnance a vyčíslují další škody v souvislosti s ochranou investic“. Rada je zahraničními provozovateli i řadou médií podezírána z rozhodování na základě politických vlivů.

Soud rozhodl mj. o tom, že podle Rady vítězné nabídky měly být ještě před rozhodováním samým podle zákona vyřazeny. „Je třeba však říci, že chuť k navrácení licence se s časem snižuje. V každém případě budeme usilovat o přiměřenou a spravedlivou náhradu za protiprávní jednání ORTT. Rada ORTT jednala nečestně a diskriminačně proti oběma rádiím (Danubius a Slager)“, řekl mimo jiné zástupce jednoho z vlastníků Michael McNutt (šéf Radio Danubius) maďarským médiím. V rozhovorech pak také doplnil: „Rozhodně nejsme 'neúspěšní břídilové' jak se nepřímo vyjádřili někteří současní nejvyšší představitelé státu a na ně napojení komentátoři...“

Jedním ze silných právních nástrojů je využití oficiálního veřejného vyjádření předsedy rady, který po rozhodnutí ORTT z této funkce na protest odstoupil.

Žádné komentáře: