úterý 10. srpna 2010

Digitalizace uprostřed léta

I když jsou prázdniny, digitalizace běží na plné obrátky, zejména nyní před vypnutím analogu na Ústecku a v září pak v územní oblasti Brno město. Kampaň přechází do finální podoby, v jejímž rámci se pak mj. 24.srpna uskuteční tiskovka přímo v Ústí. Další pozornost se po ASO 31.8. se ještě více přesune na Brněnsko, kde analog končí definitivně 30.září. Ve středu zájmu diváků je i zrychlení analogového konce vysílání ČT spolu s dřívějšíám spuštění posledních klíčových vysílačů velkého výkonu na Moravě.

Mezitím probíhají i další jednání a přípravy na nadcházející etapy. Vláda například již ve středu projedná svůj postoj k senátnímu návrhu na prodloužení reklamy. Zatím obecně v dotčených mediálních kruzích je až na konkurenční subjekty v podstatě shoda na dalším, byť limitovaném vysílání reklamy na ČT – možná už menší shoda pak může být nad využitím výnosů z reklamy, to bude asi klíčovým diskuzním tématem v PSP a na dalších stupních projednávání (schůze PSP by k tomu měla začít asi v polovině října, pokud se plány nezmění).

Nyní se v rámci NKS a ČT řeší i rozpočet digitalizace na další roky až do léta 2012, vše silně poznamenané poměrně výrazným propadem dosavadních příjmů z reklamy, ze kterých jsou financovány mandatorní výdaje i informační kampaň nebo podporuje výstavba veřejnoprávního multiplexu. Návrh úsporného rozpočtu na roky 2011-2012 by měla následně schvalovat vláda. Jinak je ve hře stálá nabídka komerčním televizím na značných finančních úsporách díky možnosti urychlení celého přechodu včetně zkrácení kampaně i dlouhých souběhů, na počátku požadovaných právě televizemi.
Kolem digitalizace budou pokračovat i odborné diskuze. Technická skupina NKS řeší problematiku HD vysílání a technických aspektů využití standardu DVB-T2. Počátkem října (7.10. v Brně) proběhne další kolo tradičních Digitálních milníků, záhy pak opět tradiční pražská Teleinformatika a další akce. V mediální a telekomunikační branži se také dějí změny, i když zatím spíše prezentované formou novinářských „spekulací“. K těm patří například v médiích zmiňované (avšak dotčenými subjekty nepotvrzené) plánované majetkové přesuny na poli distribuce signálu nebo právní spory a žaloby mezi některými účastníky stejně jako v případě některých ne nevýznamných televizí a jejich změn programů ad. Více a podrobně později.

Žádné komentáře: