pátek 3. srpna 2007

Z Burzy via Hosp.noviny:CME vydělává, ale na burze oslabuje

HN_070803_22b.gif

Akcie americké společnosti Central European Media Enterprises (CME), která vlastní zdejší TV Nova, se včera na pražské burze propadly téměř o 4,5 procenta na 1812 korun. Šly tak proti proudu, neboť hlavní index PX přibral skoro 1,2 procenta a skončil na 1768,4 bodu.

Investoři kupodivu neocenili velmi dobré výsledky, které CME sídlící na Bermudách ohlásila. Mediálnímu impériu se během letošního prvního pololetí podařilo zvýšit meziročně tržby skoro o třetinu na 364,2 milionu dolarů. Přitom vydělalo přes 34 milionů dolarů čistého. Loni za stejnou dobu naproti tomu skončilo ve ztrátě skoro 10 milionů dolarů.

"Na pěti ze šesti trhů jsme během druhého čtvrtletí zaznamenali rekordní výsledky," cituje agentura Bloomberg Michaela Garina, výkonného šéfa CME.Zdejší TV Nova za leden až červen utržila 132 milionů dolarů, o 36 procent více než za stejné loňské období. "Česká TV Nova je nejsledovanější stanice v celé východní i západní Evropě," pochvaluje si Garin.

Zase přehnaná reakce?
Experty včerejší propad CME na pražské burze překvapil. "Myslím, že její reakce na příznivou zprávu CME byla opět neadekvátní, až přehnaná. Stejně jako minulý pátek, když Zentiva, po zprávě, že vydělá méně, než se čekalo, ztratila 16 procent," komentuje Marek Hatlapatka ze společnosti Cyrrus.Také titul CME podle něj doplatil na celkovou nervozitu, která panuje na zahraničních trzích a přelévá se i na burzu u Vltavy.Investoři se podle Jakuba Židoně z České spořitelny upnuli na tu část zprávy CME, která se zmiňuje o přetrvávajících problémech na Ukrajině.
Společnost tam nevydělává zdaleka tolik, kolik si představovala. "Ekonomické výsledky stanice Studio 1+1 nás zklamaly," nechal se slyšet Garin. Jak k tomu došlo? "Hlavní soupeři CME na ukrajinském mediálním trhu šli s cenami za reklamu dolů, což CME postihlo," říká Židoň. Kromě toho, na Ukrajině značně stouply náklady. "Ruské filmy, které pro ukrajinské diváky CME nakupuje, jsou velmi drahé," dodává Židoň.

Nicméně, vedení CME je přesvědčeno, že po parlamentních volbách koncem letošního září, se situace zlepší. "Ukrajina se během několika málo let stane naším klíčovým trhem," předpokládá Garin.Také analytici soudí, že akcie se nadále vyplatí v portfoliu držet.

Autor Václav Lavička , http://hn.ihned.cz/2-21744160-500000_d-1e

Žádné komentáře: