neděle 12. srpna 2007

Nová skotská mediální komise

Podle všeho v brzké době vznikne nová nezávislá mediální instituce pro Skotsko. Podle aktuálních zpráv pokračuje snaha přenést i pravomoci k veřejnoprávnímu vysílání přímo na skotský parlament v rámci postupného budování a posilování autonomie. Již v předchozích měsících se o plánu hovořilo. Nyní je podle ministra Alexe Salmonda připraveno vytvoření komise Scottish Broadcasting Commission, která by měla stanovit základní strategii pro rozvoj a podporu skotské kultury. Již dříve se diskutovalo i o vzniku Scottish Broadcasting Corporation. S tím souvisela i snaha o jiné přerozdělení televizních poplatků včetně získání všech 9% příspěvků BBC , které přicházejí ze Skotska ( a to i přes to, že bylo zřejmé, že se většina Skotů dívá samozřejmě i na celostátní vysílání BBC). S budováním skotských rozhlasových projektů nyní pomáhá i norská Norwegian Broadcasting Corporation (NRK).

Jen pro zajímavost uvádím, že současný britský premiér Gordon Brown, pracoval kdysi ve skotské televizi. Brown se narodil v Glasgow, po kariéře učitele na skotských univerzitách odešel z akademického prostředí v roce 1980 a začal pracovat jako žurnalista ve skotské televizi. Předtím však již stačil prohrát při své první kandidatuře do parlamentu. Ve volbách prohrál s konzervativcem Michaelem Acramem.V roce 1983 se Brown stal labouristickým poslancem a od té doby je profesionálním politikem….

Na rozhlasových vlnách lze dnes ve Skotsku naladit mnoho rozhlasových stanic, ale za ryze skotské lze podle dostupných zdrojů považovat BBC Radio Scotland a BBC Radio nan Gaidheal, které vysílá kombinovaně anglicky a ve skotské gaelštině. Kromě rozhlasu vysílá i televize BBC Scotland a komerční STV. Skotské deníky zastupují Daily Record, The Herald a The Scotsman. Skotové chtějí také dnes také vlastní digitální televizní program (digizone.cz). (dodat. Z Wikipedia: Skotsko je autonomní země Spojeného Království Velké Británie a Severního Irska, rozkládající se v severní polovině ostrova Velké Británie a na přilehlých ostrovech (celkem 790). Má přes 5 milionů obyvatel. )

Žádné komentáře: