úterý 6. listopadu 2012

Novela autorského zákona na Slovensku neprošla, v Česku se čeká na kompletně nový zákon

"...Vláda bude pokračovat v přípravě novely autorského zákona k zajištění plné harmonizace

autorského zákona s evropským a mezinárodním autorským právem, kdy je základním principem zajištění rovnováhy práv a zájmů nositelů práv na jedné straně a uživatelů práv na straně druhé."
 (Programové prohlášení vlády)

Autorský zákon by měl spatřit světlo světa v nejbližších měsících, na návrhu pracuje Ministerstvo kultury. Je zřejmé, že půjde o velmi složité téma, které se dotýká řady zájmových struktur a zcela určitě bude jedním z významných politických témat v oblasti kultury.

Návrh zatím není zařazen do plánu Legislativních prací vlády do konce letošního roku.


A mezitím na Slovensku:

Parlament zamítl novelu autorského zákona poslance Viskupiča


(SITA 6. listopadu 2012)  Parlament v úterý zamítl novelu autorského zákona, kterou poslanec za OĽaNO Jozef Viskupič navrhoval odstranit nejasnosti týkající se kolektivní správy práv, otázky licencí přístupných zdarma veřejnosti a definice dílo a denní zprávy.

Novela podle Viskupiča měla přispět k celosvětové diskusi týkající se limitů a vzájemného ovlivňování se dvou základních práv a svobod, a to práva na informace zaručeného kromě mezinárodních úmluv i článkem 26 Ústavy SR, a svobody projevu stejně garantované na mezinárodní i vnitrostátní úrovni stejným článkem ústavy SR.





Žádné komentáře: