čtvrtek 1. listopadu 2012

CME: Jsme ve větších problémech, než se předpokládalo

Vlastník Novy, společnost CME, zvažuje prodej majetku. Jeho byznysu se totiž daří hůř, než čekal. Společnost CME zhoršila výhled hospodaření a zvažuje proto i prodej majetku. Uvažuje i o dalším vydání nových akcií. Cenné papíry firmy se ale ve středu na pražské burze propadly o 14,5 procenta.


Společnost CME ve středu v reakci na zveřejněné hospodářké  výslekdy ve 3.Q přiznala, že je ve větších problémech, než se předpokládalo. Firma, která je mimo jiné vlastníkem televize Nova, nejprve zklamala svými čtvrtletními výsledky, když jí klesl provozní zisk (OIBDA) i tržby. Pak navíc oznámila, že se jí nepodaří dosáhnout vytyčených hospodářských cílů.Zvažuje proto vydání dalších akcií a podle svého šéfa Adriana Sarbua začala dokonce uvažovat o prodeji některých aktiv.Investoři se začali akcií mediální společnosti ihned zbavovat. Během včerejšího dne spadla jejich cena o 14,5 procenta na 109,5 koruny."Největším zklamáním je bezpochyby zhoršený výhled celoročního hospodaření. CME snížila jak výhled tržeb, tak i výhled provozního zisku. Vůbec nejdůležitější je ale její přiznání, že navzdory dřívějším tvrzením letos nedokáže generovat hotovost. V letošním roce z ní tak odteče 70–90 milionů dolarů hotovosti," říká analytik J&T Banky Pavel Ryska.

Problémem je spotřeba domácností - Hlavní příčina tohoto vývoje je stále stejná – spotřeba domácností v zemích střední Evropy klesá, inzerenti proto snižují výdaje na reklamu a do firmy plyne méně peněz.

Přiznává to i samotná CME, která ve zprávě pro analytiky uvedla, že ačkoli inzerenti nakoupili letos stejně reklamy jako loni, jejich výdaje poklesly.



Žádné komentáře: