středa 6. srpna 2008

UPC a další dominantní operátoři musí v Nizozemí otevřít své kabelové sítě konkurenci

Nizozemský regulační orgán OPTA v úterý navrhl rozhodnutí, podle kterého budou muset dominantní operátoři kabelových TV sítí v Nizozemsku umožnit přístup i dalším konkurenčním subjektům pro potřeby šíření analogové TV. Jde zejména o Liberty Global (UPC ) a Ziggo, které souhrnně ovládají 81% místního trhu, který patří mj. k nejvíce využívaným způsobům příjmu analogové a nyní i digitální televize. Nová pravidla budou platná od 1.ledna příštího roku, ale do konce září se mohou „dotčené subjekty“ k rozhodnutí vyjádřit. Cílem regulátora je snaha zvýšit konkurenci a tím mj. snížit koncové ceny pro uživatele. Nebylo ale rozhodnuto o nějaké regulační restrikci pro stavbu a další rozvoj sítí současných hlavních hráčů.

Rozhodnutí podle očekávání kritizuje místní asociace kabelových provozovatelů, která tento krok považuje jako „posun času zpět....“, i když jako mírně kladné vidí zástupci asociace podle prvních ohlasů tlak na diváky, kteří tak ještě rychleji přejdou na digitální nabídky operátorů. Trochu podobná situace byla v Nizozemí dříve u jiných telco služeb v případě tehdy monopolní firmy KPN, kde dnes „postižené dominantní firmy“ byly v pozici vznikající konkurence a které regulátor přijatými regulativy spolu s dalšími subjekty podpořil.

Otevření dominantních sítí třetím stranám za předem jasně definovaných podmínek a na základě transparentního rozhodování telekomunikačního regulátora je dnes také součástí našich norem i pro případ terestrického vysílání. Poslední měsíce ale spojené lobbistické struktury dominantních hráčů na televizním a přenosovém trhu proti těmto ustanovením na všech frontách bojují, když se k tomu v souvislosti s novelizací zákonů letos na podzim otevírá určitý prostor.

Zdroj: Reuters a další weby

Žádné komentáře: