středa 6. srpna 2008

MTG koupila NOVU v Bulharsku, akcie podle komentátorů reagovaly poklesem ceny. Je na řadě koupě i celé Primy?

Švédská mediální skupina Modern Times Group (MTG), která je polovičním majitelem české televizní stanice Prima, podepsala v minulých dnech dohodu o koupi bulharského televizního kanálu Nova za 620 milionů eur (téměř 15 miliard Kč). Bulharská Nova je podle médií druhým největším komerčním televizním kanálem v Bulharsku. Dohodu ještě musejí formálně posvětit příslušné úřady s výhledem dokončení transakce do 3 měsíců.

MTG konsoliduje či posiluje své dosavadní portfolio a zároveň se rozhlíží po dalších příležitostech a trzích. Vstup na bulharský trh je druhým podobným jakým byl nákup podílu v TV Prima a který do jisté míry vybočuje z dřívější pozice skupiny coby provozovatele většího portfólia TV programů v různých platformách (převážně kabel a sat) a na rozvinutých konkurečních trzích. Jde tak o další vstup na trh z menším počtem hlavních mediálních hráčů. Na poslední aktivitu v Bulharsku reagovaly akcie MTG rekordním propadem za posledních 6 let.

Historie vstupu MTG do Primy je popsána například zde na Louči i v dalších reakcích z let předchozích. Rozhodně je Prima i její majitelé v období důležitého strategického rozhodování, a to zejména v souvislosti s digitalizací i s řadou personálních, organizačních a dalších změn z poslední doby. Je stále otázkou, která je nyní stále častější i v podnikatelských kuloárech, tedy zda a případně kdy dojde ze strany MTG i na možnost dokončení nákupu dalších podílů i na českém trhu (Prima)?

Žádné komentáře: