neděle 31. srpna 2008

Francouzi doporučují využít dividendu primárně pro mobilní internet.

Aktuální zpráva z okruhu speciální vládní komise pro řešení využití digitální dividendy (Digital Dividend Commission) ve Francii naznačuje, že vládě bude zřejmě doporučena varianta preferující služby mobilního broadbandu (internetu) jako nejlepší forma využití uvolněné části kmitočtového spektra (790-862 MHz). Argumentem je podobně jako při diskuzích v rámci Evropské komise v posledních měsících nedostatečná penetrace internetového připojení formou pevné nebo mobilní linky mezi francouzskými obyvateli. Preference očekávaného doporučení vládě tedy upozaďuje potřeby spojené s televizním vysíláním. EK naléhá na Francii i na další státy, aby rozhodnutí o dividendě, resp. doporučení, přišlo co nejdříve. Konečné rozhodnutí ve francouzském případě se očekává velmi brzy, pravděpodobně již tento podzim v říjnu. Podle plánů by ve Francii mělo být divákům i tak k dispozici v roce 2012 11 digitálních televizních multiplexů s 95% pokrytím a k tomu 2 celoplošné sítě pro mobilní digitální televizi ( s 80 % pokrytím obyvatelstva).

Část spektra je v doporučení podle přímého zdroje plánována pro digitální rozhlas (III.pásmo VHF). Celkové řešení má být ještě předmětem koordinačního jednání se sousedními státy pod patronací EK. Vypnutí analogu je ve Francii plánováno na listopad 2011.
Komise je složena ze 8 členů franc. parlamentu ( horní a dolní část Parlamentu vždy po 4 zástupcích), část zprávy ve francouzštině je zde.

Žádné komentáře: