čtvrtek 19. července 2007

Také Senát "vítá"...

Senátní mediální komise se seznámila a projednala finální návrh digi novely. Projednávání komise přerušila a dokončila až po rozhodnutí vlády, a to na své dnešním zasedání. Celkem pozitivní usnesení je snad i příslibem věcnosti diskuze Senátu v nadcházejícím projednávání (samozřejmě až po Sněmovně).

Podobně podpůrně či nekonfrontačně vyzněla řada komentářů v tisku i rozhlasu po rozhodnutí vlády (včetně ranního sloupku I.Hoffmanna na ČRo1). Diskuze ve středečním pořadu ČT2 Události /komentáře byla v podobném duchu, včetně ochoty opozice se nadále do jisté míry aktivně podílet na řešení digitalizace a zbytečně neprodlužovat projednávání. Pozitivní názor na systémovou změnu v licencování prezentoval i předseda RRTV Václav Žák. Hlasování vlády bylo jednomyslnné!

"Otázky TV NOVA" jsou podle mého do značné míry ve finální verzi zákona zodpovězeny. Když mi kolega v průběhu mé cesty autem aktuálně volal obsah TZ NOVY, kometoval to s tím, že "NOVA podle všeho asi chce , aby ji stát zaručil , že se na ni diváci stále budou v masivním počtu dívat a stát by měl nějak televizi zajistit i stejné zisky až do konce licence" :-). V podobném duchu je vedena i diskuze na netu k tématickým článkům k této TZ i k celé DIGI NOVELE. Myslím, že návrh je i pro NOVU/Primu velkou příležitostí a šancí na další rozvoj.

Usnesení Senátní komise:
http://www.ceskamedia.cz/multimedia/101000/100498.pdf

Žádné komentáře: