pondělí 23. července 2007

MfDNES - V K.Varech není kam s DIGI spěchat....




Digitální vysílání v nedohlednu

21.7.2007 Michal Houdek, MF Dnes

SNAD PŘÍŠTÍ ROK Spuštění digitálního vysílání z Bukové hory vyvolalo naděje hlavně v sousedních oblastech Karlovarska. Přestože je ústecký vysílač zatím nejsilnější, šanci v Karlovarském kraji má jen minimální množství lidí.

Karlovarský kraj - Spuštění digitálního televizního a rozhlasového vysílání z Bukové hory v Ústí nad Labem vyvolalo naděje hlavně v sousedních oblastech Karlovarska. Přestože je ústecký vysílač zatím nejsilnější, šanci v Karlovarském kraji má jen minimální množství lidí. O něco lepší je situace na Mariánskolázeňsku, které částečně pokrývá signálem vysílač Vraní vrch z Domažlic.
Většina diváků v kraji si ale bude muset počkat do poloviny příštího roku, kdy by měl přijít na řadu společně Karlovarský a Plzeňský kraj. Tomu odpovídá i zatím minimální zájem o set-top-boxy v kraji.
Takzvaná mapa pokrytí, která je k vidění například na internetových stránkách www.digizone.cz a www.digitalnitelevize.cz, příliš naděje lidem na Karlovarsku nedává. Digitální signál z Bukové hory zasahuje pouze Boží Dar a okolí, a částečně Žluticko, například obce Valeč či Vrbice.

S nákupem není třeba spěchat

Podle chebského elektrotechnika Jana Hajducha není třeba s nákupem set-top-boxu spěchat. „Pokrytí okrajových částí našeho kraje z Ústí nad Labem je značně nerovnoměrné, takže v jednom domě může být příjem bezproblémový a jen o několik metrů dál nemusí být signál vůbec,“ zdůraznil Hajduch, který doporučuje příjem digitálního vysílání nejdříve vyzkoušet pomocí zapůjčeného set-top-boxu. Nejlevnější dekodéry se sice dají sehnat za něco málo přes tisíc korun, podle odborníků se dá ale předpokládat, že ceny ještě půjdou dolů. Rozhodně se tedy nevyplatí kupovat přístroj do zásoby. S rozšířením pozemního digitálního signálu se nejspíš zlevní i moderní a integrované digitální televizory (IDTV), které už set-top-box nepotřebují.
Už od začátku letošního roku je možné sledovat český multiplex ve velké části Mariánských Lázní, Lázních Kynžvart, Velké Hleďsebi či Zádubu Závišíně z vysílače Vraní vrch na Domažlicku. „Stačí nasměrovat anténu směrem na Domažlice a na set-top-boxu nastavit 38. kanál,“ vysvětli Josef Švanda z Mariánských Lázní, jehož firma se specializuje na montáž společných televizních antén. Domažlický multiplex umožnuje příjem prvního i druhého programu České televize, zpravodajského ČT 24, ČT 4 Sport i komerční Novy a také sedmi programů Českého rozhlasu. „Z Vraního vrchu jsem přijímal už analogové vysílání, ani s digitálním nemám problém,“ pochlubil se v internetové diskuzi divák z Mariánských Lázní.

* Nejčastější otázky

* Co je to pozemní digitální vysílání a jak se liší od současného?

Pozemní digitální vysílání (zkráceně DVB-T) je moderní systém přenosu televizního signálu, který postupně nahradí současné analogové televizní vysílání. Digitální vysílání nabídne lepší příjem signálu i v členitých a odlehlých regionech, větší počet televizních stanic, zpravidla i kvalitnější obraz, mobilní televizi a v budoucnu interaktivní služby, například elektronického programového průvodce, homebanking, videopůjčovnu.

* Co je zapotřebí k příjmu pozemní digitální televize? Jaké programy bude přes pozemní digitální vysílání možné přijímat?

Licenci získalo dvanáct programů, které byly rozděleny do tří tzv. multiplexů. Vysílání multiplexu A, který by velká část kraje měla přijímat od června roku 2008, tvoří programy ČT1, ČT2, ČT4 Sport, ČT 24 a Nova.

ZDROJ: www.digitalnitelevize.cz

Diváci si musí koupit buď speciální televizi s digitálním tunerem, kterých je ale na trhu málo a jsou drahé, nebo si k televizi pořídí tzv. set-top- box. Jejich ceny se podle vlastností pohybují od 1000 do 10 000 korun. Antény si většina lidí měnit nemusí.

NENÍ KAM SPĚCHAT. Na nákup set-top-boxů mají lidé v Karlovarském kraji ještě dost času.
Regionální mutace| Mladá fronta DNES - karlovarský kraj

Žádné komentáře: