úterý 31. července 2007

Italská rádia se připojí k pilotnímu projektu digitálního rozhlasu DMB v Římě.

RAI WAY , technická přenosová sekce italské veřejnoprávní stanice RAI, společně s asociacemi komerčních rádií CLUB DAB Italia , C.R. DAB a EuroDAB se dohodly na spuštění pilotního digitálního rozhlasového vysílání DMB v italském Římě. Členové sdružení Club DAB již vysílají v systém T-DAB, resp. DAB+ (včetně AAC+) – rozhlasové stanice (Deejay, M2O, RDS, R101, Virgin). Sdružení Club DAB je dnes složeno z provozovatelů populárních stanic - například Radio Dimensione Suono (RDS), R101 (součást Berlusconiho mediálního impéria Mondadori group), L’Espresso (Radio Deejay, Radio Capital and M20), Virgin Radio Italia, Radio Italia Solo Musica Italiana nebo i z politické stanice Radio Radicale, religiózní stanice Radio Maria a zpravodajské Radio 24.

EuroDAB tvoří Radio Vaticana, RTL 102.5 Radio group, Radio Radio a Radio Padania
( spřízněné z politickou stranou Liga severu). C.R. DAB vytvořily Radio Zeta, Radio KissKiss, DiscoRadio a Radio Italia Anni 60.

Pilotní vysílání má začít v září s vysíláním 30 rozhlasových stanic spolu s multimediálními službami. Půjde o první projekt vysílání v tomto systému na území EU, dosud šlo v případě DMB spíše o experimenty. Italský regulátor poskytl zatím omezené licence pouze pro tento pilotní projekt. Jihokorejská vláda před časem věnovala Vatikánu stovky přístrojů pro příjem DMB.

Žádné komentáře: