úterý 17. července 2007

SET TOP BOXY s modemem se v EU nedaní dovozním clem

www.technet.idnes.cz 17.7.2007 - Vyšší clo může dle Evropské komise zdražit vyspělejší digitální fotoaparáty

Ceny digitálních fotoaparátů v dohledné době zřejmě vzrostou. Na vině však nebude rozhodnutí obchodníků a ani výrobců, nýbrž Evropské unie. Brusel se totiž chystá vyspělejší modely fotoaparátů formálně přeřadit do skupiny videorekordérů,na něž platí dovozní cla ve výši 4,9 procenta. Poměrně neobvyklý krok minulý týden dokonce posvětili obchodní experti EU.Evropská komise by jej měla posvětit během několika měsíců. Rozhodnutí se však nedotkne všech fotoaparátů. Některé z nich nadále z pohledu Bruselu zůstanou fotoaparáty v případě, že uživatelům nedovolují nahrát v kuse více než 30 minut videozáznamu o rozlišení větším než 800 x 600 pixelů. Záznam navíc nesmí překročit 23 snímků za sekundu.

Přestože stanovená kritéria nepřekračují všechny přístroje, nárůst cen by byl patrný. Všechny digitální fotoaparáty se totiž do Evropské unie dovážejí a na území unie údajně není továrna, kde by se oblíbené přístroje vyráběly.Jde o značně spornou oblast a spotřebitelé se mohou dočkat i řady dalších "nemilých" překvapení. Podobný problém se totiž týká například LCD monitorů. Na monitory s úhlopříčkou větší než 19 palců v současnosti platí 14procentní dovozní clo, které by se však mohlo brzy rozšířit na všechny modely monitorů, včetně těch s menší úhlopříčkou.

Přinejmenším "podivuhodný" systém platí i u takzvaných set-top boxů na příjem digitální televize. Ty jsou zdaněny 14procentním clem. Ovšem v případě, že jsou vybaveny interním modemem, clo se u nich neplatí.

Žádné komentáře: