sobota 18. února 2012

Konec světového klání o kmitočty přinesl nový začátek mobilních služeb

I s určitým mírným překvapením nakonec skončila Světová radiokomunikační konference (WRC-12) v Ženevě. Kromě předem dojednaných a očekávaných rozhodnutí došlo i na některá finální překvapení, podorbnosti i výsledný text závěrů WRC12 budou k dispozici později.


Hlavním trendem pro další etapy je výrazné přidělování kmitočtového spektra pro mobilní širokopásmové služby a dořešení digitální dividendy po uvolnění pásem, které souvisí s koncem televizního analogu. Nakonec tak delegáti dali například i určitou přednost zájmům neevropských zemí ve frekvenčním pásmu 700 MHz, rovněž směrem k IMT (“ ... further spectrum allocations to the mobile service, including International Mobile Telecommunications (IMT) to facilitate the development of terrestrial mobile broadband applications in the frequency band 694 – 790 MHz “). Zatím tento posun pro období po roce 2015 ale neznamená nějaká zasádní přímá technická ohrožení televizního vysílání v Evropě....

K zajímavostem z ukončené WRC-12 pak patří například i usnesení “ o spolupráci a pomoci palestinské samosprávě v podpoře rozvoje při zajištění radiokomunikačních systémů”.


Čtyřtýdenní konference se zúčastnilo více než 3000 účastníků, (ze 165 z celkových 193 členských států ITU , vč. ČR). Konference byla řízena za předsednictví pana Al Tariq Awadhi ze Spojených arabských emirátů, spolu se šesti místopředsedy - Decker Anstrom (Spojené státy), Eric Fournier (Francie), Albert Nalbandian (Arménie), Mahiddine Ouhadj (Alžírsko), Habeeb Al-Shankiti (Saúdská Arábie) a Alan Jamieson (Nový Zéland).

P.S. Generální tajemník ITU Hamadoun Touré v závěrečném prohlášení zhodnotil akci mj. i slovy “...je to významný příspěvek ve snaze učinit svět lepším místem pro všechny...”

Žádné komentáře: