sobota 11. února 2012

Internetové firmy nejsou "vysílateli", alespoň nyní v Kanadě

Poskytovatelé internetových služeb nejsou provozovateli televizního vysílání a nemusí se držet přísných pravidel, které přišly s novými regulačními „obsahovými“ pravidly. Alespoň tak ve čtvrtek rozhodl Nejvyšší kanadský soud.

Rozhodnutí je úspěchem pro telekomunikační a internetové společnosti (Bell Telus, Rogers komunikace, Rogers Communications, Cogeco Cable a Bell Aliant a další kanadské producenty. Jde o výsledek sporů s kanadským regulátorem CRTC (the Canadian Radio-television and Telecommunications Commission ), který až v rámci soudního řízení vyřešil to, zda a které subjekty je možné zahrnout do obsahové regulace „televizního vysílání“ podle tamních předpisů. V kanadském případě šlo tak i o spory o domicil „vysílatelů“ a pravidla pro „místní tvorbu“.

Nová pravidla regulace obsahu vysílání a administrace vysílatelů, vztahující se podle specifikovaných podmínek i na internetové firmy, platí v ČR stejně jako ve všech členských zemích EU v souladu s evropskou směrnicí z 19. prosince 2009.

Žádné komentáře: