čtvrtek 6. prosince 2007

Operátoři na rozcestí - útlum s přežívajícím analogem anebo šance rozvoje v digitálu?

Na dnešní TK České televize i v kuloárech zaznělo mnoho zajímavých zpráv, které možná vyvrátily i některé "PR pověstí" a pečlivě hledané negativní argumenty z posledních dnů a především - naznačily další vývoj ve výstavbě a zprovoznění veřejnoprávního multiplexu i celé české digitalizace. Pro nás jihočechy pak přibyla i naděje na rychlejší vstup do digitální českotelevizní éry, a to již v příštím roce (spolu se západočechy..). Soutěž na operátora pro ČT již běží se lhůtou pro konečné přihlášky do 25.ledna 2008. Výběr dodavatele by měl být podle plánů od této lhůty dokončen během následujících asi 30 dnů. Počet reálných zájemců ani výsledek nelze předvídat, i když všichni noví mají v našich podmínkách vždy složitější situaci, tváří v tvář doznívajícím monopolům z let minulých. V poslední době se situace s dokončením posledního "administrativního" kroku (TPP) mírně vyostřuje a trochu, alespoň z mediálního pohledu, poněkud komplikuje, když navíc současný dominantní operátor opakovaně signalizuje určité potíže a problémy při příadné realizaci digitalizace, nyní již téměř výhradně prostřednictvím svých vyjednavačů z PR společnosti. Technici společnosti se z veřejných setkání, konferencí a diskuzí téměř vytratili. Přitom ještě před několika měsíci bylo na diskuzích nebo tiskovkách nebo na setkáních s občany možné ze strany techniků slyšet poměrně častou, jasnou a dnes poněkud nepoužívanou odpověď: "...jsme profesionální firma, realitě se přispůsobíme a zakázky splníme".

Z TK: "...Operátor vybraný na základě této soutěže by měl být schopen garantovat výstavbu digitální sítě v požadovaných termínech a rozsahu. Cílem ČT je, aby na konci roku 2010 mělo digitální vysílání 90 až 95 procent obyvatelstva... "
http://news.google.com/?ncl=1172953592&hl=cs&topic=t

Ve vyhlášené soutěži ČT se skutečně ukáže, jaké zájmy například zmíněná společnost Radiokomunikace, která po dlouholetém nákladném experimentování provozuje jednu z digitálních sítí pro téměř polovinu obyvatel země, v digitalizaci opravdu má (pokud se soutěže , jak se očekává , zúčastní), stejně jako další operátoři. Transparetní soutěž je postavena podle platných a jasných regulí soutěžního práva, kde drahé najímání lobbistů, dopisování politikům ani rétorická vystoupení v konformtaci se stanovenými soutežními kritérii za nikoho skutečnou práci neudělají a příliš (nic) nezmůžou. Myslím, že všichni, včetně dnešního velkého operátora, se musí všas rozhodnout jakou hru chtějí dále hrát a zvolit jednu ze dvou hlavních variant (viz titulek), něco "mezi" je jen šancí pro konkurenci. Čas a technologický pokrok je neúprosný. Myslím, že po všech anabázích se diváci na nové digitální možnosti skutečně těší, i přes všechny nikoliv neobvyklé větší či drobné potíže. Další přešlapování, hledání zástupných problémů i tam kde určitě nejsou a zdržování alespoň o měsíce by pak jenom zrychlilo nebo zesílilo odchod dosavadních nebo potenciálních televizních "klientů" od operátorů za svými diváky na jiné platformy.

Žádné komentáře: