sobota 1. prosince 2007

„Dnes začíná svítat pro odvětví evropských konvergentních audiovizuálních služeb...

Těmito poněkud krkolomnými slovy přivítala evropská komisařka Viviane Redingová přijetí nové Směrnice o audiovizuálních službách, kterou po více než dvouleté složité schvalovací proceduře přijal Evropský parlament. V průběhu času došlo k obroušení řady ostrých hran, zejména ve velmi sledované oblasti "regulace internetu".

Z TZ: : ... Členské státy mají 24 měsíců na převedení nových pravidel do vnitrostátních právních předpisů, aby se už plně uplatňovala v roce 2009. Komisařka Redingová nedávno požádala (viz PROSLOV 7/560) členské státy, aby postupovaly při převodu této směrnice umírněně, tj. aby nepřidávaly příliš mnoho přísnějších vnitrostátních ustanovení, což by zabránilo jejich audiovizuálním odvětvím plně využívat svobodu, kterou přinesla směrnice o audiovizuálních mediálních službách bez hranic.

Pozn. V našich podmínkách se pomalu opouští možnost radikální obnovy mediálního zákona a sestavení zcela nové normy, a zřejmě bude provedena radikální revize a novelizace zákona, který za léta poslaneckých iniciativ a komplexních návrhů na sebe nabalil množství sporných, nekomaptibilních a legislativně nepřesných částí. Sjednocení terminologie a odstranění některých historických politických kompromisů celému prostředí určitě prospěje.



Žádné komentáře: