čtvrtek 20. prosince 2007

Čeká příští rok další kolo bojů o český rozhlasový éter?

Již před mnoha měsíci se v českém mediální zákulisí objevily první náznaky a informace o další vlně znovu propukající konkurenční války mezi některými českými rádii. Zvýšený pohyb a aktivita některých lobbistických struktur dávala tušit, že v pozadí primárního zájmu o digitalizaci čeká na v poslední době méně sledovaný rozhlasový trh další kolo boje o relativně stagnující podíl na celkových reklamních nákladech. Tím nejlepším důsledkem podobného soupeření je boj o diváka v rozhlasovém éteru a řada nových nabídek vylepšení rozhlasových programů , včetně posílení internetové složky všech rádií, poměrně delší dobu let bez většího zájmu. Jinými důsledky jsou méně viditelné kroky. Rozhlasová branže neprošla z hlediska legislativy nějakou významnější změnou již delší dobu, i do budoucna je pro rozhlas například zachována „soutěž krásy“ na nově uvolněné a zkoordinované kmitočty a pokračují léta se vlekoucí soudní spory, zpravidla bez vítěze. Přesto se dá říct, že posluchači jsou v celku spokojeni a stabilní je i posluchačská přízeň jednotlivým stanicím, jak potvrzují poměrně stejné výsledky poslechovosti rádií.

O tom, že v zákulisí je situace žhavější, není v posledních měsících pochyb. Stačí si i číst některé internetové příspěvky k tématu rádií z posledních měsíců (i let) a zejména diskuzní poznámky k nim nebo třeba i podrobněji prolistovat například zápisy z jednání regulátora. Jedna z mnoha zatím „drobných“ kauz je vysledovatelná třeba i z jednání v prosinci. Digitalizace rozhlasu zatím není v našich podmínkách, vyjma Českého rozhlasu, příliš aktuální, i když možnost uvolnění III. kmitočt. pásma (dosud TV NOVA ) je díky novému TPP podstatně blíže. Zatím se stále ještě primárně bojuje o současnou podobu rozhlasového trhu.

Dodatek:
Velká očekávání jsou zejména nyní, v rámci medializace nástupu nového vedení ČRo1, vkládány do připravených, i když jen obecně známých plánů veřejnoprávního rozhlasu pro příští rok.
http://www.tyden.cz/rubriky/media/sef-radnich-florian-tacheci-ma-zvysit-poslechovost_35879.html

Žádné komentáře: