čtvrtek 20. prosince 2007

"Oni nevysílají pitomosti proto, že by sami byli pitomci. "

Doporučuji velmi zajímavý a poměrně otevřený rozhovor s Daliborem Matulkou členem Rady pro rozhlasové a televizní vysílání, bez komentáře.
"...Rozhlasové a televizní vysílání, pokud jeho ekonomika je založena na reklamě, není ničím jiným než obchodem s lidskou blbostí. Nelze míti provozovatelům vysílání až tak za zlé, co vysílají. Oni nevysílají pitomosti proto, že by sami byli pitomci...."

"...RRTV je zvláštní v tom, že je sice svou konstrukcí laickým sborem - sedí v ní spisovatel, bývalý poslanec, komunální politik, kněz, bývalý profesionální disident či právník - ale svými funkcemi ze zákona jde o ryze profesionální správní úřad. To se spolu trošku tluče a skutečně to činí problémy. Laickost složení rady je vynikající z toho hlediska, že rada alespoň v onom třináctičlenném počtu jakžtakž odráží i složení divácké a posluchačské veřejnosti a z tohoto pohledu je také její pohled na vysílání lepší, než kdyby měli vysílání posuzovat pouze ryzí profesionálové, úředníci. Na druhé straně však neprofesionalita většiny členů rady je dle mého názoru příčinou řady neshod a komplikovaných rozhodnutí, z nichž mnohá jsou úspěšně napadena u soudu. To se týká především udělování a změn licencí. V těchto věcech se členové rady mají pohybovat přísně v mantinelech správního práva. Není divu, že někteří - právem nepolíbení a správním právem obzvlášť - se v těchto mantinelech pohybují jako slon v porcelánu. No a v těchto záležitostech se právě zpravidla obtížně hledá i uvnitř rady společná řeč. Každý radní si vykládá zákon po svém, někteří z nich si neumějí správně vyložit ani právní názor soudu vyjádřený v rozsudku, prostě laickost ve složení rady zde působí spíše negativně...."

Žádné komentáře: