neděle 2. prosince 2007

NOVA je „nucena obnovit analog“

Poněkud později než se již delší dobu v zákulisí očekávalo (ovšem limitem byla lhůta pro využívání analogových kmitočtů) oznámila poslední listopadový čtvrtek televize NOVA záměr znovu se vrátit zpět k analogovému televiznímu vysílání na Domažlicku (ale přitom zatím ponechat vysílání i v DVB-T). Podle aktuální tiskové zprávy je TV NOVA na Domažlicku „nucena“ vrátit se zpět k analogovému vysílání (i po úspěšné vlastní informační kampani). Důvody autonomního rozhodnutí jsou ve zprávě popsané, ale nejsou pro většinu věci znalých odborníků i novinářů příliš přesvědčivé. Podle více názorů jde především o taktiku při vyjednávání a skutečné důvody budou i někde jinde.... Podle stejných informačních zdrojů lze v další fázi očekávat pokračující vlnu negativních informací, zejména v době, kdy se připravuje a projednává TPP.

Poněkud překvapivé jsou při zdůvodňování návratu k opuštěnému analogu nové výhrady a technické problémy, které do jisté míry s velkou pravděpodobností určitým způsobem souvisejí s prací operátora digitální sítě (ČRA), když jsou jako vážné důvody uváděny například některé specifické potíže s nedokonalým příjmem digitálního signálu a jeho kvalitou. Operátor se k záležitosti v této souvislosti ani dříve nějak zásadně nevyjádřil ani věc nekomentoval. Zdrojem pro zprávu pak mohou být zřejmě i některé informace v médiích, přitom vždy doplněny tím, že může jít třeba o problém lokality mimo dosah jediného územně limitovaného digitálního vysílače nebo o nedostatky ve vlastním anténním systému diváků atd.....

Faktem je, že některé výsledky v Domažlickém regionu naznačily i některé trendy, které přirozeně nemusí strategicky vyhovovat některým ze současných televizí nebo některým operátorům, k tomu se řadí podle všeho například i určitý nárůst zájmu o jiné platformy včele se satelitem, kde je situace podstatně „tržnější“ než v dosud zcela limitovaném analogovém trhu v ČR. Podobné výhrady se objevily i v souvislosti s požadavky na postup informační kampaně, který by byl ale zcela v rozporu s pravidly a rozhodnutími Evropské komise (tzv.technologická neutralita). Přitom zařazení nového komerčního programu NOVA Cinema na satelit a kabel tyto platformy u diváků mimořádně aktivně podporuje ( i když na skutečné reálné zhodnocení je nutné počkat nějaký čas, stejně jako na některé očekávané personální změny u některých subjektů). Paradoxní situace pak do jisté míry nastává, srovnají-li se některé argumenty, vyřčené i při jednání sněmovní mediální komise, s realitou nyní na Domažlicku (např. nutnost měřit všechny náklady příslušnými adekvátními výnosy, v případě prvního digitalizovaného regionu jde ale o duplicitní náklady..). Mimochodem opět je alespoň v rétorických diskuzích ve hře nějaká vzývaná velká dohoda všech a kulaté stoly...

Z hlediska PR byl nyní podle informací odborníků z branže použit podobný model, jako asi před rokem s odkladem startu vysílání komerční TV právě na Domažlicku - tedy mj. s odkazem na čekání na rozhodnutí „nečinné“ RRTV. Stejně tak byla podle některých kolegů z Univerzity aktivně „komunikována“ v médiích i v zákulisí informace o údajně nedostatečné „komunikaci“ ze strany telekomunikačního regulátora při úvodní práci na TPP. Podle některých komentátorů z mediální oblasti lze také většinu kroků ze strany současných hráčů na trhu v posledních měsících spojovat především s projednáváním mediálního zákona, a to i jako reakci na jeho přijetí. Především divákům zatím ale chybí významnější informace nejen o vysílání TV NOVA na Bukové Hoře, které je nyní k dispozici pro stovky tisíc diváků, ani např. o zahájení experimentu v DVB-T s Galaxií sport, ale ani například informace o ukončení některých dříve propagovaných kroků - například některé způsoby vysílání HDTV ad.


Z věcného pohledu bude zajímavé sledovat další připravované kroky Digitální koalice, které se účastní i televize NOVA, a která by se jako sdružení komerčních subjektů měla aktivně podílet mj. i na celkové propagaci i na dobrém zvládnutí přechodu na digitální vysílání. Důležitým pro další fázi bude postoj TV Prima (brzy zřejmě i s další TV licencí pro digitál) a to mj. i zda setrvá v pozici doposud slabšího ze dvou hlavních komerčních hráčů na omezeném trhu, dočasně rozšířeného o díl reklamy pro ČT, a podpoří poměrně klidné přežívání analogu až do nejzazšího termínu (pravda i se všemi negativními důsledky). A jak připomněl jeden z poslanců na zmíněné komisi: „Čím dříve skončí analog, tím ubude reklamy na ČT...“.

Potvrzuje se i dřívější informace o poněkud schizofrenních postojích jednoho z operátorů. Jedno z „veřejných tajemství“ posledních týdnů bylo v závěru listopadu potvrzeno - zájmy jedné z nejúspěšnějších komerčních televizí spolu s jedním z operátorů aktivně spojuje identická lobbistická a vlivová skupina a především stejné osoby. Jak upozorňují někteří novináři, zejména v posledních dnech začala více převažovat mediální aktivita než doposud.

Faktem je, že zejména do doby přijetí TPP bude situace i mediálně zřejmě poněkud vyostřenější a ovlivněná lobbistickými aktivitami. Zároveň je to další nezbytný krok pro reálný postup v digitalizaci, který už dále bude téměř výhradně v rukách jednotlivých televizí a operátorů ( a hlavně diváků..). Je nutné počítat i s negativními věcmi, což je s digitalizací spojeno prakticky ve všech zemích, i tam, kde nepřicházely některé subjekty o tak výhodné pozice a kde se přechod již podařilo zdárně dokončit.

Žádné komentáře: