pátek 8. ledna 2016

Aktuální „DAB“ skandál v Norsku


Norská vláda byla donucena odtajnit dosud neveřejnou dohodu mezi veřejnoprávním vysílatelem a soukromým operátorem a vysílatelem. Primárně politicky motivovaný skandál hrozí, kromě jiného, i narušit reálný plán na ukončení analogového rozhlasovéhovysílání. Přibyla tak další komplikace donedávna dobře rozběhnutého procesu, který měl umožnit plně digitální rozhlasové vysílání již v roce 2017.  Pokrytí digitálním signálem v Norsku již nyní přesahuje analogové FM-pokrytí. DAB nabízí 22 národních celoplošných stanic na rozdíl od současných pěti kanálů v pásmu FM. Switch-off podle plánů začíná v oblasti Nordland 11. ledna 2017 a končí v nejsevernějších krajích (Troms a Finnmark) 13.12 2017.

Bývalý generální ředitel veřejnoprávního vysílatele NRK Hans Tore Bjerkaas podepsal  již v roce 2012 „utajovanou“ dohodu mezi  digitální asociací pro rozvoj vysílání v DABu - Digitalradio Norge - a poskytovatelem přenosových služeb Norkring (vlastnictví kontrolováno státem).  Dohoda se pohybuje v objemu  63.000.000 NEK, které byly určeny i pro potřeby soukromého broadcastera  MTG  v účasti na projektu DAB vysílání a na náklady spojené s distribucí digitálního signálu  v síti „P4“ Radio Hele Norge. Skandál se rozbíhá právě kolem použití veřejných finančních zdrojů i ve prospěch komerčních společností.

„DigitalradioNorge“ je společným „prodigitálním“ projektem  NRK a MTG. Nyní odtajněná dohoda byla podepsána již 2012, tedy před rozhodnutím parlamentu v roce 2015 k definování přechodu na DAB+ a konec rozhlasového analogu. Ministerstvo kultury bylo donuceno zveřejnit dohody na základě podnětu asociace norských regionálních rádií Norwegian Local Radio Association (NLF).

Problémem je otázka, zda byly využity veřejné finanční prostředky pro DAB v souladu s pravidly - Norsko sice není členem Evropské unie, ale je členem EEA (Evropského hospodářského prostoru / European Economic Agreement), a je vázáno dodržováním pravidel a norem EU / EHP. Právníci NLF napsali dotaz na norské ministerstvo kultury, zda je rozhodnutí o ukončení analogového rozhlasového vysílání  „legální“  s ohledem na dohody v EHP?



Od 8. ledna má navíc Norsko novou konzervativní ministryni kultury (Linda HofstadHelleland), která je místními novináři považována za odborně znalou v oblasti medií. Před ní je nyní poměrně těžké zásadní rozhodnutí, které by mělo potvrdit dosavadní plán digitalizace a eliminovat všechny právní i politická rizika.










NRK (Norsk rikskringkasting) je rozhlasová a televizní společnost plnící funkci veřejnoprávního vysílání v Norsku. Její předchůdce, soukromá společnost Kringkastningselskapet A/S byla založena v roce 1924. NRK provozuje tři televizní a 14 rozhlasových kanálů (z toho 3 celoplošné).

Žádné komentáře: